2017. december 13.
Luca napja van

Bazsalikombóbita


Fotó: Hemző Károly
Latin neve: Ocimum basilicum


bazsalikom az ajakosvirágúak családjába tartozó, Indiából származó, meleg éghajlatot kedvelő, nálunk is honos, kellemes, balzsamos, szegfűszegre emlékeztető illatú, pikáns ízű, egynyári fűszernövény.

Az ókortól fogva sok hiedelem fűződött hozzá (több ezer éves egyiptomi sírokban is találtak bazsalikomkoszorúkat). Leveleit mélabú és rontás ellen, a pestis megelőzésére ingmellbe varrva viselték. Teáját felfúvódás, köhögés ellen, idegnyugtatónak, gyulladáscsökkentőnek fogyasztották.

Több fajtája ismeretes, az apró levelű és virágú törpe példányoktól a nagy levelű, 50 cm-re is megnövő, sőt sötétvörös-lilás levelű, rózsaszín virágú változatokig. Kertben, balkonládában, virágcserépben is termeszthető, szereti a meleget és a napfényt, vízigénye közepes. A vezérhajtás kicsípésével kis bokorrá fejlődik, az első fagyokig gazdálkodhatunk belőle, de ha szobanövény módjára meleg, világos helyre visszük, egész télen át szedhető.

Felhasználása:
Elmaradhatatlan kelléke a délszaki, mediterrán konyháknak, de kellemes, átható illatáért szívesen használják a virágkötészetben is. Leveleit frissen vagy virágjával együtt megszárítva, morzsolva használjuk. Rendkívül sokoldalú: olaszos salátákhoz, paradicsomos ételekhez, főzelékekhez, babételekhez, mártásokhoz, levesekhez, halételekhez, borecet illatosításához használjuk. Leghíresebb a tésztára való, genovai eredetű, fenyőmaggal és fokhagymával készített bazsalikommártás, a pesto (ejtsd: pesztó).
Gyógycukorkák, vermutok készítéséhez is használatos, a nevezetes gyomorkeserű, a francia Chartreuse (ejtsd: satrőz) likőr elengedhetetlen fűszere. Ha a kamrában-konyhában felaggatjuk, illóanyaga (a levendulához és fokhagymához hasonlóan) elűzi a molyokat és egyéb repülő kártevőket.


Tartósítása:
A mélyhűtőt nem szereti, elszíneződik, aromájából is veszít, ezért inkább szárított formában érdemes eltenni, mégpedig a virágzat teljes kifejlődésekor: a megmosott bazsalikomszálakról lerázzuk a vizet, kisebb csokrokba kötjük, és fejjel lefelé árnyékos, levegős helyen megszárítjuk, majd összemorzsoljuk, és jól záródó üvegben-dobozban tároljuk.

Kiemelt receptek bazsalikombóbitával


Narancsos
Pavlova-torta

Krumplisaláta
pesztóöntettel

Mediterrán paprika-
padlizsán torta

Sonkás
pulykamellrolád

Sajtos-paradicsomos
rakott csirkemell

Majonézes
kínaikel-saláta

Csirkemell
padlizsánraguval

Gombás
tarjaszelet

Mediterrán
húsos salátatál

Pórés-cukkinis
lazactorta

Medvehagymás-
kecskesajtos metélt

Brokkolis
tortellinigratin



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: