2017. február 22.
Gerzson napja van

Sütőtök


Fotó: Hemző Károly
A kabakosok nagy családjába tartozó sütőtök a világon mindenütt megterem. Kellemes íze, igénytelensége, szépsége és változatos formája miatt rendkívül kedvelt és elterjedt. Számtalan fajtája ismeretes; Dél-Amerikában a nyakasra nőtt, és magjával együtt megszárított sütőtökből még hangszer is készül, a macara, avagy a rumbatök. Különösen kedvelt az USA-ban, ahol a – lassan nálunk is meghonosodó – hagyomány szerint Mindenszentek éjszakáján, azaz október 31-én, a népünnepségnek számító Halloween alkalmával arcformájúra kivájt, belülről gyertyával kivilágított sütőtököket, Jack-lámpásokat tesznek az ablakba vagy a kertbe, mert úgy hiszik, hogy azok rémes-ijesztő látványukkal távol tartják a boszorkányokat és a gonosz szellemeket...

Kora ősztől késő tavaszig eltartható, valóságos vitaminraktár (A- és C-vitamintartalma különösen jelentős), kalóriaértéke fajtájától és érettségétől függően 20-80 kcal/100 g között van.


Felhasználása:
A pástétomoktól és levesektől a desszertekig, tortákig úgyszólván bármi készíthető belőle, mert édeskés zamata kitűnően harmonizál szinte minden egyéb ízzel. Bébiételek fontos és finom alapanyaga.

Fűszerei:
Szerecsendió, rozmaring, zsálya, gyömbér, fokhagyma és a csípős paprika.

Kiemelt receptek sütőtökkel


A sütőtök tisztítása
és előkészítése

Pulykacomb sütőtök-
paradicsom körettel

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Sütőtökös vekni

Csirketorta sütőtök-
kelbimbó körettel

Babos
sütőtökkrémleves

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Sütőtökös
rétes

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Sütőtökös-paprikás
gnocchi

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Diós
sütőtöktorta



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: