2017. március 27.
Hajnalka napja van

Cékla


Fotó: Hemző Károly
A 16. századtól „római répa” vagy vörös répa néven emlegetett, eredetileg Kis-Ázsiában őshonos cékla valódi világkarriert futott be. Igénytelensége folytán szinte mindenütt megtermő, kedvelt táplálék, amelyet különösen finoman és a változatosan készítenek a skandináv, orosz és lengyel konyhák.

A csúnyácska barna gumók héja alatt bíborszínű, fenségesen finom és sokoldalú zöldség rejtőzik, amelyből pompás ivólé, leves, saláta, köret, egytálétel és savanyúság készíthető. Édeskés íze ellenére csekély az energiaértéke (30-45 kcal/100 g), viszont jó sok rostanyag, kálium, folsav és (a női szervezet számára különösen fontos) vas van benne. Tartalmaz továbbá A-, néhány B-, valamint C-vitamint, vasat, foszfort, kálciumot és némi szénhidrátot, egyszóval igen egészséges táplálék.

Héjában megfőzve vagy sütve, az egyes receptek útmutatása szerint készítjük, de nyersen is finom (a reformkonyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga), sőt kipréselt leve a gyógyító lédiéták fontos része.

Jól harmonizál a hagymával, almával, olajos magvakkal, tormával, köménymaggal és a citrusfélékkel, elsősorban a naranccsal, illetve a tejföl-kefirfélékkel is. Erős festőképessége miatt használják színes tészták készítésére, sőt természetes ételfestékként cukrászati célokra is. Friss levelei is finomak, így a spenóthoz hasonlóan készíthetünk belőlük köretet, salátát vagy éppenséggel megtölthetjük, mint a karalábé- vagy szőlőleveleket.

Fontos:
Bár a cékla nyoma citromlével csaknem maradéktalanul eltávolítható a bőrről, az egyszerűség kedvéért tanácsos gumikesztyűt húzni, mielőtt hámozni-darabolni kezdenénk.

Kiemelt receptek céklával


Tányérhús
kétféle mártással

Csirkemell
céklás rizzsel

Részeges csirkeragu
almás céklával

Diós-hagymás
céklasaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Téli
vitaminsaláta

Rokfortos-körtés
céklasaláta

Kaviáros-joghurtos
céklakrémkehely

Almás-narancsos
céklasaláta

Almás-tormás
céklaleves

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Zeller-céklasaláta
diómártással



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: