2017. december 12.
Gabriella napja van

Gránátalma


Fotó: Hemző Károly
Dél-kelet Ázsiából származó, az egész Földközi-tenger térségében honos, évezredek óta termesztett és ismert gyümölcs. Narancsvörös virágját és sárgás-vörös héjában megbúvó halvány- vagy tűzpiros magjait már az ókori Egyiptomban is a szerelem és a termékenység szimbólumának tekintették. A gyümölcs belsejében, többszörösen osztott kamrákban szorosan egymáshoz simuló, vékony gyümölcshússal borított magok jellegzetes, édes-savanykás ízűek. A gyümölcs belsejéből kiütögetve, vagy kiskanállal kikapargatva, saláták, mártások, desszertek díszítésére, színezésére használjuk. A levét a citromhoz hasonlóan nyomjuk ki (erősen festő hatású, megfogja a textíliát!), belőle készül a nevezetes grenadin, a gránátalma szirup, amely nélkülözhetetlen a koktélkészítéshez. Nagyobb élelmiszeráruházakban, vásárcsarnokokban októbertől márciusig fellelhető.

 Jó tudni:
A gránátalma-gyöngyöket úgy tudjuk épségben és könnyűszerrel „kivarázsolni” a kemény héjból, hogy a gyümölcsöt széltében kettévágjuk, vágott felével kissé szétnyitott ujjainkra fektetjük, és evőkanál hátával gyengéden kiütögetjük belőle a magokat (lásd Gránátalmás narancssaláta C kép).

Kiemelt receptek gránátalmával


Narancsos
Pavlova-torta

Gránátalmás
narancssaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Gyümölcssaláta
ananászbölcsőben



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: