2017. augusztus 17.
Jácint napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták

A papírvékonyságú palacsintákat ezúttal – francia módra – illatos vaníliakrémmel töltjük meg, gavallérként pedig fűszeres gyümölcsmártást adunk melléjük kísérőnek. Fordítva is remek: gyümölccsel töltjük a palacsintákat, és kissé hígabbra főzött krémmel vonjuk be, majd pár percre betesszük a grillsütőbe...

Fotó: Hemző Károly

Vaníliakrémes palacsinta
őszibarackmártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 150 g finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. rum
  • A krémhez és a mártáshoz:
  • 1 (bio)citrom
  • 1+3 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1/2 rúd vanília
  • 4 tojássárgája
  • 60+100 g porcukor + a szóráshoz
  • 600 g őszibarack
  • kisujjnyi fahéj
  • 4-5 szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 20-25 szem natúr pisztácia
  • tejszinhab (spray) a díszítéshez
  • 4 szem piros koktélcseresznye
  • 4 ctromfű- vagy mentabóbita

1. A palacsintához elkeverjük a tejben a tojásokat és 1 csipet sót, apránként a liszthez adjuk, csomómentesre eldolgozzuk, lefedjük, 30 percet pihentetjük.

2. Közben a krémhez a citromot alaposan megmossuk, sárga héjából burgonyahámozóval lehántunk 2-3 vékony csíkot, levét kinyomjuk és átszűrjük. 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport. A vaníliarudat felhasítjuk, belsejéből kikaparjuk a pépet, aztán a citromhéjjal és a vaníliatokkal együtt a maradék 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük.

3. A tojássárgákat habosra keverjük 60 g porcukorral, hozzáadjuk a pudingos hideg tejet, aztán hozzászűrjük a vaníliás meleg tejet, és mérsékelt tűzön/gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük, hagyjuk langyosra hűlni.

4. Elkeverjük a palacsintamasszában az olajat és a rumot, ha túl sűrű volna, egy kevés buborékos ásványvízzel hígítjuk, és 8 palacsintát sütünk belőle. Megtöltjük őket az arányosan elosztott krémmel, feltekerjük.

5. A mártáshoz megmossuk az őszibarackokat, 2 percre forrásban lévő, majd jéghideg vízbe merítjük. Könnyed mozdulattal lehúzzuk a héjukat, karcsú gerezdekre szeljük, magjukat kiemeljük, a gyümölcshúst edénykébe csúsztatjuk. Meghintjük 100 g porcukorral és a citrom levével, hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön, fedő nélkül 4-5 percig főzzük. 1/2 dl hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a gyümölcshöz adjuk, éppen csak besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk. A pisztáciát darabosra vágjuk.

6. Tálalás előtt a palacsintákat 200 °C-os sütőben vagy mikróban átforrósítjuk, tetejüket meghintjük porcukorral. 4 lapostányérra 2-3 nagy evőkanál mártást szedünk, megszórjuk pisztáciával, tetejére fektetünk 2-2 palacsintát. Tejszínhabbal, koktélcseresznyével, citromfű-/mentabóbitákkal díszítjük és a maradék őszibarackmártással kínáljuk.

Változatok:

Bármely karakteres-testes idénygyümölccsel (eper, cseresznye, meggy, sárgabarack, sárgadinnye, szilva stb.) finom, de ügyeljünk arra, hogy ne főjön túlságosan szét!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+30 perc pihentetési idő

Energiatartalom:

676 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Tatárbifsztek

Burgundiai
rokfortos körte

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Orosz
csirkehússaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Zöldséges
sörpalacsinta

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: