2017. július 27.
Olga napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

Hihetetlen, hogy néhány semmitmondó, inkább csúnyácska, semmit szemrevaló gumóból micsoda ínyencfalatok készíthetők. Ehhez a vonzó rakottashoz,
amely köretként és egytálételként egyaránt finom, a rózsaszín, kemény húsú, úgynevezett sütnivaló krumpli a legalkalmasabb.


Fotó: Hemző Károly

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 100 g húsos bacon vagy szalonna
  • 2 ek. olaj
  • diónyi vaj/margarin
  • 1 kg krumpli
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tej
  • só, bors
  • szerecsendió
  • néhány salátalevél
  • 1-2 paradicsom
  • 2-3 szál majoránna vagy 1 szál rozmaring

1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a szalonnát vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a szalonnát, a hagymát és az áttört fokhagymát, kissé megsózzuk, és mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve üvegesre fonnyasztjuk-pirítjuk. Kissé hűlni hagyjuk.

2. A vajjal/margarinnal kikenünk egy 1,2-1,5 liter űrtartalmú, sima oldalfalú gyümölcskenyérformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, patyolattiszta konyharuhába hempergetve-takarva felitatjuk róla a nedvességet. Egyharmadát uborkagyalun mindjárt a formába karikázzuk, villával egyenletesen eligazítjuk, tetejére szedjük-simítjuk a szalonna-hagymakeverék felét. Meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, aztán ismét egyharmadnyi krumpli, a maradék szalonnás hagyma, bors, végül a maradék krumpli következik.

4. Az öntethez a tojásokat megmossuk, keverőedénybe ütjük. Hozzáadjuk a tejet, ízlés szerint sót, borsot és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót. Habverővel jól összekeverjük, és a rakottas tetejére öntjük.

5. Középső bordamagasságra helyezett rácson 1-1 és 1/4 órán át, aranybarnára-ropogósra sütjük (mire megsül, teljesen eltünik az öntet). A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, aztán óvatosan, kettős forgatással tálra borítjuk, és 2-3 ujjnyi széles szeletekre vagy nagyobb kockákra vágjuk. Salátalevelekkel, paradicsomgerezdekkel, friss majoránnával és/vagy rozmaringgal díszítve kínáljuk. Hirtelensültek, rántott húsok-halak pompás körete, de önmagában is finom egytálétel, amelyhez vegyes idénysaláta illik.

Megjegyzések:

A kettős forgatást érdemes megtanulni, mert nem minden ételt süthetünk sütőpapírral bélelt formában, teflonbevonatú formáinkban pedig nem tanácsos késsel dolgozni, mert menthetetlenül megsérülnek. A művelet egyszerű, mindössze pici ügyesség kell hozzá.
1. A sütőtál/forma peremére egy méreténél éppen csak valamivel nagyobb vágódeszkát szorítunk, konyharuhával összefogjuk a deszkát és a formát (10 perc múlva még mindig nagyon forró!), majd óvatosan a deszkára/tálcára fordítjuk a rakottast (most az alja lesz felül), a formát leemeljük róla.
2. Ezután tetejére fektetünk egy lapos tálalótálat vagy egy másik vágódeszkát, ismét összefogjuk a kettőt, és egyetlen határozott mozdulattal visszafordítjuk a tálra/deszkára a rakottast (így ismét a teteje kerül felülre), és két húslapáttal alányúlva tálra emeljük. Ha deszkát használunk, mindjárt fel is szeletelhetjük-kockázhatjuk rajta a rakottast, és ebben a formában tálaljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

483 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Tejszínben sült
újkrumpli

Sajtkrémes
mártogató

Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Francia
zöldséges lecsó

Zöldséges
brokkoligratin

Spenótos
rakott krumpli

Spenótos
töltött burgonya
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: