2017. november 23.
Kelemen napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Sonkás
krumplipüré-torta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 1,2 kg krumpli
  • 250 g gépsonka
  • 80 g vaj/margarin
  • 30 g reszelt parmezán sajt
  • őrölt szerecsendió
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • 2-3 szál snidling
  • körömnyi citromhéj

1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk. 5-6 közepes szemet hideg vízben félreteszünk, a többit felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A sonkából a legkisebb pogácsaszaggatóval 5-6 korongot szúrunk ki, a maradékot apróra vágjuk vagy megdaráljuk. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 18-20 cm átmérőjű, 1,2-1,5 literes, félgömb alakú tűzálló edényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A főtt krumplit leszűrjük, fedő alatt néhány percig szikkasztjuk. Megtörjük, hozzáadjuk a maradék vajat/margarint, a parmezán sajtot, ízlés szerint sót és szerecsendiót, habosra kikeverjük, végül gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojásokat is. A massza felét a sütőedénybe nyomkodjuk, megszórjuk a sonkával, tetejére simítjuk a maradék pürét. Az edény alját az asztal lapjához veregetjük, hogy a massza mindenütt jól kitöltse, majd meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, és a forró sütőben 25-30 percig gőzöljük-puffasztjuk.

3. A félretett krumpliszemeket 3 mm vastagra gyaluljuk, bő olajban aranysárgára sütjük, papírkendőre terítjük. A pürétortát 5 percig a sütőedényben pihentetjük, aztán óvatosan lapos tálra borítjuk (vigyázat, nagyon forró!). Két sorban körbedíszítjük az egymásra csúsztatott burgonyaszirmokkal, a sonkakorongokból és a snidlingszálakból virágot „ültetünk” a tetejére, közepét citromhéjjal vidámítjuk, és mihamarabb tálaljuk. Tortaszerűen szeleteljük.

Tippek:

– Kitűnő vendégváró, mert előre elkészíthetjük, csak a sütést kell időzíteni.
– Sonka helyett rétegezhetjük apróra felkockázott füstölt sajttal (100 g), pirított hagymával, gombával, párolt zöldségekkel is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

316 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Tejszínben sült
újkrumpli

Tonhalas
krumplisaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Almás-gombás
rakott krumpli

Bécsi
krumplisaláta

Spenótos
rakott krumpli

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótos papucs

Spenótos
töltött burgonya

Csészében sült
cukkinis krumplileves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: