2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A középen lyukas-hasas, koronaalakú sütőformák és a bennük készített ételek nevüket Brillat Savarin-ről (ejtsd: szavaren) (1755–1826), a híres étel- és életfilozófusról, a nagy ínyencről kapták, aki „civilben” jogászember, sőt magas rangú állami köztisztviselő volt, ám világhírét a gasztronómiának köszönheti.


Fotó: Hemző Károly

Körtés savarin, avagy
részeges francia kalács

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 2 kockacukor
  • 20 g élesztő
  • 350 g finomliszt + a formához
  • 4 tojás
  • 40 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 150 g vaj/margarin + a formához
  • 50 g hámozott mandula
  • Továbbá:
  • 80+40 g kristálycukor
  • 1/2 dl körtepálinka
  • 4 közepes körte
  • 2 ek. citromlé
  • 1/2 kisujjnyi fahéj
  • 4 szegfűszeg
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 3 dl tejszín
  • 1 szál citromfű

1. A hozzávalókból savarintésztát dagasztunk (egészen lágy tésztát kapunk). Beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, aztán vajjal/margarinnal kikent, liszttel beszórt, 26 cm-es koronaformába szedjük, és addig kelesztjük, amíg kitölti a formát (30-40 perc). 180 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

2. Domborulatával fölfelé mélyebb tálba helyezzük a koronát, bambuszpálcikával sűrűn megszurkáljuk. 2 dl vizet felforralunk 80 g cukorral, a pálinkával ízesítjük, majd apránként a tészta tetejére locsoljuk, és 6-12 órán át állni hagyjuk.

3. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük. Citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel és 40 g cukorral ízesített vízben 10 percig főzzük, hagyjuk kihűlni.

4. Tálalás előtt a koronát tálra emeljük. 4 felezett körtét legyezőszerűen bevagdosunk, 8 negyedre vágunk, a többit felaprózzuk. Felverjük a habfixálóval a tejszínt, 4 evőkanálnyit nyomózsákba szedünk, a többit a korona közepébe halmozzuk, és megrakjuk a felaprózott körtével. Tetejét körtelegyezőkkel, habrózsákkal, citromfűvel díszítjük, tortaszerűen szeleteljük.

Megjegyzések:

– Ha gyerek is kap belőle, körtepálinka helyett rumaromával illatosított, felforrósított szőlőlével vagy meggynektárral is megöntözhetjük (szép színes lesz a belseje).
– Jól tűri a mélyhűtést (díszítés nélkül!).
– A tűpróba azt jelenti, hogy a sütemény legvastagabb részébe beleszúrunk egy hús- vagy vékony kötőtűt, majd kihúzzuk a tésztából: ha „tiszta”, a tészta átsült, ha ragacsos-mázgás, még sülnie kell. Ha nagyon pirulna a teteje lazán betakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával, de át kell sülnie! A megadott sütési idő feléig lehetőleg ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeeshet a tészta!

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, pezsgő, kávéfélék

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 6 óra hűlési/
érlelési idő

Energiatartalom:

287 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Erdeigomba-
torta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Burgundiai
rokfortos körte

Ráksaláta
narancskehelyben

Körtés-diós
zellersaláta

Orosz
csirkehússaláta

Spenótos papucs

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tésztában sült
vagdalt

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Ringlis
töltött tojás

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: