2017. augusztus 17.
Jácint napja van

DESSZERTEK > Mártások, öntetek


Fotó: Hemző Károly

Részeges
őszibarackröszter

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 600 g magvaváló, érett, de kemény őszibarack vagy nektarin
  • 1 (bio)citrom
  • 150 g kristálycukor
  • 1+1 dl muskotályos fehérbor
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • kisujjnyi fahéj
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 1/2 dl őszibarackvodka

1. Az őszibarackokat megmossuk, 1 percre forrásban lévő, majd jéghideg vízbe merítjük, meghámozzuk, aztán nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk és kimagozzuk. A citromot gondosan megmossuk, 2-3 kisujjnyi sárga héjat vékonyan lehántunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük.

2. Üresen felhevítünk egy közepes nagyságú serpenyőt, mérsékeljük a tüzet, majd beleszórjuk a cukor egyharmadát, és amint olvadni kezd, 2-3 részletben, folyamatosan keverve hozzáadjuk a maradék cukrot is, aranybarnára pirítjuk. (Ez a trükk arra való, hogy a cukor lassabban, lehetőleg egyenletesen piruljon meg, mert könnyen-hirtelen megég, és keserű lesz a mártás!).

3. Felöntjük a citromlével és 1 dl borral, aztán beledobjuk a szegfűszeget, a citrom- és fahéjat, mérsékelt tűzön, fedő nélkül csak addig forraljuk, amíg a cukor teljesen felolvad (5-8 perc). Hozzáadjuk az őszibarackot, gyakran megkeverve további 8-10 percig főzzük.

4. A maradék 1 dl borban eldolgozzuk az étkezési keményítőt, az őszibarackhoz adjuk, éppen csak besűrítjük (1 perc), végül hozzákeverjük az őszibarackvodkát. Langymelegen vagy hidegen kínáljuk. Ha nem fogy el egyszerre, a maradékot a hűtőben tároljuk.
Kevert vagy kelt tésztából készült süteményekhez, kalácsfélékhez, tejberizshez, pudingokhoz, fagylaltokhoz illik.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, bor és vodka helyett szőlő- vagy almalével és aromával készítjük.

Változatok:

Cukormentes változat:
Az előkészített gyümölcsöt borral/vízzel, a citrommal és a fűszerekkel félpuhára főzzük, besűrítjük, az édesítőszert csak a végén adjuk hozzá.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

1280 kcal/összesen

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Joghurtos kukorica-
retek saláta

Spenótos papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Ráksaláta
narancskehelyben

Körtés-diós
zellersaláta

Tésztában sült
vagdalt

Burgundiai
rokfortos körte

Ringlis
töltött tojás

Almás-sajtos
brokkolisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: