2017. augusztus 18.
Ilona napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

A klasszikus lasagne (ejtsd: lázánnye), azaz kisebb-nagyobb tésztalapokból készített, fűszeres paradicsom- és besamelmártással, valamint bolognai húsraguval rétegezett rakottas sokak kedvence. Különösen ízletes rokona ez a póréhagymás, hústalan változat – érdemes kipróbálni.


Fotó: Hemző Károly

Pórés lasagne

Hozzávalók 8 személyre:

  • A besamelhez:
  • 50 g vaj/margarin
  • 50 g finomliszt
  • 5 dl tej
  • só, bors
  • szerecsendió
  • A paradicsommártáshoz:
  • 12-14 koktélparadicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 doboz hámozott, felaprózott konzervparadicsom (400 g/doboz)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 4-5 olajos, aszalt paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kk. szárított oregánó
  • só, bors
  • 8-10 bazsalikomlevél + a díszítéshez
  • 1/2 kk. kristálycukor vagy édesítőszer
  • Továbbá:
  • 2 hosszú szál póréhagyma (1 kg )
  • 2 csokor újhagyma
  • 2+1 ek. olaj
  • 2 tojássárgája
  • 12 friss lasagnelap (kb. 250 g)
  • 200 g reszelt parmezán sajt
A
B
C
D
E
F

1. A besamelhez a vajat/margarint felforrósítjuk, rózsaszínűre pirítjuk benne a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, apránkét hozzákeverjük a tejet, simára-csomómentesre eldolgozzuk, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk (A), gyakran megkeverve (hogy a teteje meg ne bőrösödjön) langyosra hűtjük.

2. A paradicsommártáshoz a paradicsomokat megmossuk, elnegyedeljük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 2 ek. olajban. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a paradicsompürét, a vékony csíkokra vágott aszalt paradicsomot, az áttört fokhagymát, az oregánót, sót és borsot. 10 percig félrebillentett fedő alatt rotyogtatjuk, aztán hozzáadjuk a koktélparadicsomot, 4 levélke kívételével a felaprózott bazsalikomot, végül ízlés szerint édesítjük, és szelíd tűzön további kb. 20 perc alatt besűrítjük.

3. A megtisztított, megmosott pórét és újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) ujjnyi vastagon felkarikázzuk, 2 ek. felforrósított olajban 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, levét teljesen elfőzzük, hagyjuk langyosra hűlni, aztán összekeverjük a tojássárgákkal (B).

4. Előmelegítjük sütőt 200  °C-ra. Kikenünk 1 ek. olajjal egy kb. 20x30 cm-es, 6-8 cm mély, négyszögletes tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni). Aljára simítunk 2-3 nagy evőkanál paradicsommártást, tetejére fektetünk 4 tésztalapot (C) (akár friss, akár száraz tésztalapból dolgozunk, ehhez az ételhez egyiket sem kell előre megfőzni!), kissé bele is nyomkodjuk. A maradék paradicsommártást és a hagymát 3, a besamelt 2, a sajtot 4 részre osztjuk. Az első és a harmadik réteg tésztára paradicsom, hagyma és sajt, a másodikra paradicsom, hagyma, besamel (D), (E) és sajt, a negyedik réteg tésztára csak besamel (F) és sajt kerül.

5. Középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét a félretett bazsalikommal, esetleg paradicsommal díszítjük, és nagyobb kockára vágva kínáljuk. Finom, laktató egytálétel, sütőben/mikróban melegíthető.

Tippek:

Pompás vendégváró, hiszen előre elkészíthető, csak a sütést kell időzíteni, de vegyük figyelembe, hogy a hűtőben tárolt rakottasnak kb. 1 óra sülési idő kell (ha pedig cserép- vagy tűzálló a sütőtál, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert elpattanhat a tál!).

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

698 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi
vegyes saláta

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos-
lazacos gnocchi

Toszkán
kenyérsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Olívás
paradicsomsaláta

Retek-krumpli-
rukola saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sajtos reteksaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: