2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták


Fotó: Elendel

Epres-krémes
palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 200 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 ek. olaj
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • A töltelékhez:
  • 5+1 dl tej
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 60 g+2 ek. porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 400 g eper
  • 1/2 citrom leve
  • diónyi vaj/margarin

1. A palacsintatésztához  a lisztet keverőtálba szitáljuk. A tojásokat megmossuk, egyenként felütjük és 1 csipet sóval együtt a tejhez, majd apránként a liszthez adjuk. Fakanállal előbb sűrű masszává keverjük, majd elektromos habverővel folytatva, több részletben felöntjük annyi buborékos ásványvízzel, hogy tejszínsűrűségű „tésztát” kapjunk. Lefedjük, a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.

2. Közben a krémhez felforrósítunk a vaníliás cukorral 5 dl tejet. A tojássárgákat habosra keverjük 60 g porcukorral, aztán a maradék 1 dl hideg tejjel felváltva beledolgozzuk az apránként hozzászitált pudingport. Felöntjük a forró tejjel, majd (kézi habverővel) folyamatosan keverve, szelíd tűzön sűrűsödésig főzzük (2-3 perc). Hideg vízfürdőbe állítjuk, és gyakran megkeverve – hogy ne bőrösödjön meg a krém teteje –, a vizet többször hidegre cserélve kihűtjük.

3. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet, majd megtisztítjuk és apróra felkockázzuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadunk 2 ek. porcukrot, lazán összeforgatjuk, felhasználásig szobahőmérsékleten érleljük.

4. Belekeverjük a palacsintatésztába az olajat (pihentetés közben jócskán besűrűsödik, ezért szükség szerint egy kevés buborékos ásványvízzel hígíthatjuk), majd felhevített teflon vagy kerámia bevonatú serpenyőben 8-10 vastagabb palacsintát sütünk belőle.

5. Egy cakkos oldalfalú, 24-26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a krémmel és megszórjuk az eperrel, aztán szorosan feltekerjük és félbevágjuk őket. Vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva, a formába állítjuk őket, megszórjuk kevés porcukorral, és 200 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (15-20 perc). További porcukorral és citromfűbóbitával díszítve, frissen-melegen, de nem tűzforrón tálaljuk. Melegíthető!

Tippek:

A kész palacsinta remekül bírja a mélyhűtést, érdemes többet sütni belőle: a család igényeihez igazítva 10-12 darabonként folpackba, majd nejlontasakba csomagoljuk, és lapos felületre helyezve egyszerűen megfagyasztjuk. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni vagy kivesszük a csomagolóanyagból, lapostányérra emeljük, lefedjük, és néhány percre betesszük a mikróba. Úgy a legfinomabb, ha töltés-formázás után átforrósítjuk, sőt kissé megpirítjuk a sütőben.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

181 kcal/1 palacsinta

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Epres
Pavlova-torta

Tonhalas
krumplisaláta

Ringlis
töltött tojás

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos
töltött burgonya

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Spenótos papucs

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: