2017. augusztus 23.
Bence napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A sok zöldséggel, sovány tejtermékekkel készített torták üdítő csemegéi a könnyű, de tápláló ételeket kedvelőknek, különösen így tavasztájt, amikor ki vagyunk éhezve a friss ízekre. Aszerint, hogy milyen töltelék kerül a tésztaágyba, új és új változatait varázsolhatjuk az asztalra – érdemes kísérletezni!


Fotó: Hemző Károly

Túrós zöldségtorta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 250 g finomliszt
  • 125 g+diónyi vaj/margarin
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 1 ek. tejföl
  • A töltelékhez:
  • 200 g póréhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 200 g cukkini
  • 1/4 piros húsú paprika
  • 2 ek. olaj
  • 100 g zöldborsó (mélyhűtött)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • provence-i fűszerkeverék
  • Az öntethez:
  • 250 g sovány túró
  • 250 g natúr joghurt
  • 2 tojás
  • 80 g füstölt sajt
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • szerecsendió

1. A lisztet, a vajat/margarint, 1/2 kk. sót, a tojást és a tejfölt összegyúrjuk (aprítógépben néhány pillanat az egész!), cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, a hűtőben 30 percet pihentetjük.

2. A töltelékhez a zöldségeket megtisztítjuk. A pórét, az újhagymát és a hámozatlan cukkinit karikákra, a paprikát apró kockákra vágjuk. Megfonnyasztjuk az olajban a pórét, az újhagymát és a cukkinit, hozzáadjuk a zöldborsót (fagyos állapotban), a paprikát, az áttört fokhagymát, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sót és borsot. Fedő alatt 4-5 percig pároljuk, majd fedetlenül elfőzzük a levét (további 3-4 perc), és hagyjuk kihűlni.

3. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk a maradék diónyi vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 32 cm-es korongra nyújtjuk, a formába terítjük, szelíden az oldalára nyomkodjuk. A peremén túllógó széleken átgurítjuk a nyújtófát (ezzel leválasztjuk  a fölösleget), alját és oldalát sűrűn megszurkáljuk villával.

4. Az öntethez összekeverjük az áttört túrót, a joghurtot, a tojásokat, a szálasra reszelt sajtot és az átszitált keményítőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Lazán beleforgatjuk a zöldségkeveréket, a tésztaágyba simítjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Langymelegen, tortaszerűen szeletelve kínáljuk, de hidegen is finom.

Tippek:

– Sok salátával egytálételként, hidegbüfé részeként, italkorcsolyaként is remek.
– Túró helyett a bársonyosabb állagú ricottával is készíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

306 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótkrémmel
töltött tojás

Gazdag rizssaláta
tojással

Uborka-
vitorlások

Avokádókrém
paprikaladikban

Spenótos-
tojásos rétes

Sonkás és
sajtos roló

Majonézes
tojássaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Sajtkrémes
mártogató

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: