2017. október 18.
Lukács napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták


Fotó: Elendel

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 doboz natúr konzerv fehér bab (kb. 400 g/doboz)
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csokor retek
  • 2 szál szárzeller zöldjével
  • 15-20 csokor madársaláta
  • 2 doboz tonhal natúr lében (kb. 180 g/doboz)
  • 250 g görög feta vagy kecskesajt
  • Az öntethez:
  • 4 ek. fehérborecet vagy almaecet
  • só, bors
  • 1 kk. méz
  • 6 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk, az újhagymát egy kevés zöldjével együtt felkarikázzuk, és a babhoz adjuk.

2. Az öntethez a bor-/almaecetben oldódásig keverünk 1/2 kk. sót, hozzáadunk néhány tekerésnyi őrölt borsot, a mézet és apránként az olívaolajat. A babra locsoljuk, összekeverjük, lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át érleljük.

3. A retekszemeket karcsú gerezdekre, a szárzellert vékony karikákra vágjuk. Az ép-szép retekleveleket, a zellerzöldjét és a madársalátát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit nem túl mély tálba szórjuk. A tonhalat és a sajtot lecsepegtetjük, kisebb falatnyi darabokra vágjuk vagy eltördeljük.

4. A retket, a zellert és a tonhalat lazán összeforgatjuk a babbal, majd a leveles salátafélékkel, végül tálra púpozzuk, megszórjuk a sajtdarabkákkal, és a félretett saláta-, illetve zellerlevelekkel díszítve tálaljuk. Sokmagos péksüteményt, pirított kenyeret kínálhatunk mellé.

Tippek:

– Madársaláta helyett (amelyet apró kis csokrokban hagyunk, csak a szárvégi gyökérrészeket távolítjuk el!) készíthetjük rukolával, bébispenóttal, kócos endiviasalátával; retek helyett koktélparadicsommal is.
– A többféle saláta helyett készen kapható salátamixből is remek.
– Konzerv helyett készíthetjük 1 babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával ízesített, előzőleg megfőzött 300 g száraz fehérbabból is, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc
+ 1 óra érlelési idő

Energiatartalom:

560 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Sajtos reteksaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Krumplisaláta
túrókrémmel

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Gazdag rizssaláta
tojással

Sajtkrémes
mártogató

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: