2017. december 11.
Árpád napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Ribizlikrémkehely

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 400 g ribizli
  • 1/2 citrom leve
  • 50 g porcukor
  • 4 ek. illatos likőr (pl. triple sec, amaretto)
  • 1 vaníliarúd
  • illatos likőr
  • 6 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 2+1 dl tejszín
  • 1/2 tasak habfixáló
  • 1 tasak vanillincukor

1. A ribizlit megmossuk, 8 szép fürtöt félreteszünk a díszítéshez, a többit leszemezzük, összeturmixoljuk, szitakanálban áttörjük, majd elkeverjük a porcukorral, az átszűrt citromlével és a likőrrel.

2. A vaníliarudat felhasítjuk, a belsejéből kikapart péppel együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 5-10 percig pihentetjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a pudingporral. Apránként hozzászűrjük a tejet, folyamatosan keverve besűrítjük, lehúzzuk a tűzről. A zselatint beáztatjuk 4-5 dl hideg vízbe, majd kinyomkodjuk, 2-3 ek. forró krémben felolvasztjuk, és a krém egészéhez adjuk. Beledolgozzuk a ribizlipépet, hagyjuk kihűlni.

3. Amikor a krém dermedni kezd, kemény habbá verünk 2 dl tejszínt, beleforgatjuk a krémbe, és arányosan elosztva 4 szépséges kehelybe szedjük. Lefedjük, 3 órára behűtjük.

4. Tálalás előtt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomuk belőle a krém tetejére. A félretett ribizlifürtökkel, szederrel és citromfű-/mentalevélkékkel díszítve kínáljuk. További díszítésként pirított mandula, pisztácia, mogyoró vagy csokoládéforgács illik hozzá.

Változatok:

Egyéb piros, illetve bogyós/erdei gyümölcsökből, szilvából, barackfélékből is finom.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

413 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Krumplisaláta
túrókrémmel

Szerencsegomba
tojásból

Húsos
lilahagymatorta

Tökmagos-
sajtos stangli

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Gombás táska

Almás-zöldséges
heringsaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Karalábé-retek-
alma saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: