2017. május 25.
Orbán napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Elendel

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:

  • 1 dl tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 50 g élesztő
  • 750 g finomliszt
  • 1 csapott ek. só
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 250 g tejföl
  • 3 tojássárgája + 2 a kenéshez
  • 250 g tehéntúró
  • 100 g edami vagy trappista sajt
  • 30-35 medvehagymalevél
  • 130 g tisztított tökmag
  • 1 kk. olaj

1. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az eltördelt élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal (vagy aprítógépben morzsásra pörgetjük), hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölben elkevert 3 tojássárgáját és a túrót, összegyúrjuk (lágy tésztát kapunk!). Cipót formálunk belőle, nagyobb tállal letakarva (hogy meg ne kérgesedjen a teteje) vagy kelesztőtálban 1/2 órát kelesztjük.

2. A sajtot megreszeljük. A medvehagymát leöblítjük, szárazra lapogatjuk, vastag szárait leválasztjuk, leveleit apróra vágjuk. 30 g tökmagot félretesszük, a többit durvára vágjuk.

3. Lisztezett munkalapon szabályos téglalapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt és a medvehagyma felével, aztán rétesszerűen feltekerjük, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük. Ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajttal és medvehagymával, valamint a felaprózott tökmaggal, feltekerjük, és újabb 30 percig kelesztjük.

4. 2 tojássárgáját elkeverünk 1 kk. olajjal. A tésztát két cipóra osztjuk. Az egyiket 3 cm vastagra nyújtjuk, és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, 20 percig kelni hagyjuk. 

5. A másik cipót kb. 20x30 cm-es lapra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk a félretett tökmaggal, és derelyevágóval vékony rudakra szeljük. A maradék tojássárgájával megkenjük a pogácsákat is, megszórjuk a maradék sajttal, majd a stanglival együtt betesszük a 210 °C-ra (légkeveréssel 180 °C-ra) előmelegített sütőbe, és 25-30 percig sütjük. A tepsiket 20 perc múlva megcseréljük. Frissen az igazi, de remekül bírja a mélyhűtést is.

Fontos:

A jó kelt tészta süléshez gőz kell, ezért sütés előtt beteszünk a sütő aljára egy meleg vízzel félig telt edénykét (tepsit/konzervdobozt).

Italajánlat:

Félszáraz borok, pezsgő, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

68 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Túrós zöldségtorta

Sajtkrémes falatkák

Sonkás táska
és stangli

Gombás táska

Kaviáros-tojásos
falatkák

Zöldséges rétes

Spenótos-
tojásos rétes

Spenótos papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás és
sajtos roló
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: