2017. szeptember 21.
Máté napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Elendel

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:

  • 1 dl tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 50 g élesztő
  • 750 g finomliszt
  • 1 csapott ek. só
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 250 g tejföl
  • 3 tojássárgája + 2 a kenéshez
  • 250 g tehéntúró
  • 100 g edami vagy trappista sajt
  • 30-35 medvehagymalevél
  • 130 g tisztított tökmag
  • 1 kk. olaj

1. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az eltördelt élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal (vagy aprítógépben morzsásra pörgetjük), hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölben elkevert 3 tojássárgáját és a túrót, összegyúrjuk (lágy tésztát kapunk!). Cipót formálunk belőle, nagyobb tállal letakarva (hogy meg ne kérgesedjen a teteje) vagy kelesztőtálban 1/2 órát kelesztjük.

2. A sajtot megreszeljük. A medvehagymát leöblítjük, szárazra lapogatjuk, vastag szárait leválasztjuk, leveleit apróra vágjuk. 30 g tökmagot félretesszük, a többit durvára vágjuk.

3. Lisztezett munkalapon szabályos téglalapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt és a medvehagyma felével, aztán rétesszerűen feltekerjük, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük. Ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajttal és medvehagymával, valamint a felaprózott tökmaggal, feltekerjük, és újabb 30 percig kelesztjük.

4. 2 tojássárgáját elkeverünk 1 kk. olajjal. A tésztát két cipóra osztjuk. Az egyiket 3 cm vastagra nyújtjuk, és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, 20 percig kelni hagyjuk. 

5. A másik cipót kb. 20x30 cm-es lapra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk a félretett tökmaggal, és derelyevágóval vékony rudakra szeljük. A maradék tojássárgájával megkenjük a pogácsákat is, megszórjuk a maradék sajttal, majd a stanglival együtt betesszük a 210 °C-ra (légkeveréssel 180 °C-ra) előmelegített sütőbe, és 25-30 percig sütjük. A tepsiket 20 perc múlva megcseréljük. Frissen az igazi, de remekül bírja a mélyhűtést is.

Fontos:

A jó kelt tészta süléshez gőz kell, ezért sütés előtt beteszünk a sütő aljára egy meleg vízzel félig telt edénykét (tepsit/konzervdobozt).

Italajánlat:

Félszáraz borok, pezsgő, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

68 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Spenótos papucs

Francia hagymás-
sonkás pite

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Avokádókrém
paprikaladikban

Zöldséges rétes

Krémsajtos-
olívás papucs

Túrós zöldségtorta

Gombás táska

Zöldborsós-
sonkás muffin

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Káposztás táska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: