2018. október 16.
Gál napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták

Az eper és a csokoládé felülmúlhatatlan párost alkot, a velük készített sütemények, krémek, desszertek mindig biztos sikerre számíthatnak. Ezt a vonzó édességet három lépcsőben lehet elkészíteni, így jobban eloszlik az amúgy némi türelmet kívánó, de élvezetes munka. 


Fotó: Hemző Károly

Csokoládés-
epres kocka

Hozzávalók kb. 24 kockához:

  • A tésztához:
  • 5 tojás
  • 120 g porcukor
  • 1 biocitrom- vagy narancs reszelt héja
  • 30 g olvasztott vaj/margarin
  • 1 ek. kakaó
  • 120 g finomliszt
  • 180 g eperlekvár
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 100 g babapiskóta
  • 1/2 dl brandy
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 450 g eper
  • 50+50 g porcukor
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 250 g mascarpone
  • 2+1 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 2 ek. (cukrozatlan) kakaópor
A
B
C
D
E
F
G
H

1. Sütőpapírral kibélelünk egy 20x30 cm-es, mélyebb tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztához habosra keverjük a tojásokat a porcukorral, hozzáadjuk a citrom-/narancshéjat, a vajat/margarint és a kakaóval összeszitált lisztet. A tepsibe simítjuk, 30-35 percig sütjük (tűpróba!). Hagyjuk kihűlni, aztán papírostul rácsra emeljük, és konyharuhával letakarva 12 órát pihentetjük.

2. A krémhez a babapiskótát darabosra törjük, meglocsoljuk a brandyvel (A). A csokoládét felaprózzuk (B). 12 szép szem epret félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, megtisztítjuk, apróra felkockázzuk (C), megszórjuk 50 g porcukorral. Beáztatjuk a zselatinlapokat 5 dl hideg vízbe.

3. A tésztát két lapra vágjuk, vágott felüket megkenjük az eperlekvárral (D). A mascarpónét habosra keverjük 50 g porcukorral. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk.

4. Az epret leszűrjük, levét és az eper felét péppé turmixoljuk. 1 kis merőkanál eperpéppel felolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatint, hozzákeverjük a maradék pépet (E), majd gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a mascarponéban (F). Beleforgatjuk a maradék epret, a babapiskótát, a csokoládét, végül a tejszínhabot (G). Elsimítjuk a krémet az egyik piskótalapon (H), lekváros oldalával felfelé tetejére illesztjük a másik lapot, és 6-8 órára a hűtőbe tesszük.

5. Tálalás előtt a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük. Megszórjuk a kakaóval a tészta tetejét, 5x5 cm-es kockákra vágjuk. Némi távolságra egymástól csipkepapírral fedett tálra/tálcára sorakoztatjuk, tetejüket habrózsákkal és a félretett, felezett eperszemekkel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.

Tippek:

Ha kevés az időnk, készen vásárolt, óvatosan kihajtogatott piskótatekerecsből vagy hasábban, illetve lapban kapható kakaós piskótából is készíthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 12 óra pihentetési idő
+ 8 óra hűlési idő

Energiatartalom:

217 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Túrós zöldségtorta

Majonézes
tojássaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Töltött tojás-
változatok

Karalábé-retek-
rucola saláta

Spenótos-
tojásos rétes

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Tojásos-sajtos
gazdag saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: