2017. július 27.
Olga napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Ebből a – megítélésem szerint legfinomabb – linzertésztából számtalan formájú, töltött és töltetlen aprósüteményt készíthetünk, amelyek nagy bája, hogy szinte korlátlan ideig elállnak, sőt idő haladtával egyre finomabbak, porhanyósabbak lesznek. Amikor vendégjárásra számítunk, jó, ha van belőlük abban a bizonyos jól zárható dobozban...


Fotó: Hemző Károly

Málnás szirmok

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 250 g finomliszt
  • 250 g fagyos vaj/margarin
  • 120 g darált mandula
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • A mázhoz és a töltelékhez:
  • 50 g tortabevonó étcsokoládé
  • 1 tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  • 1 kk. citromlé
  • piros ételfesték vagy málnaszörp
  • 100 g málna- vagy ribizlilekvár

1. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a felkockázott vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a mandulát, a vaníliás cukrot, a porcukrot, 1 csipet sót és a tojássárgáját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész). Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 1/2 órán át pihentetjük.

2. Lisztezett munkalapon 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, kiszúrjuk egy kb. 7 cm-es csepp- illetve sziromformával (vagy ilyen alakúra összenyomott pogácsaszaggatóval), 2-3 sütőpapírral bélelt tepsire/sütőlapra sorakoztatjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

3. A mázhoz a csokoládét meleg vízfürdőbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk. A tojásfehérjét a porcukorral és 1 kk. citromlével simára keverjük, néhány csepp ételfestékkel/málnaszörppel rózsaszínűre festjük.

4. Megmártjuk benne a tésztaszirmok felét, rácsra rakosgatjuk őket, aztán megpöttyözzük a csokoládéval, és átlós irányban késheggyel belehúzunk. Kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben hagyjuk fényesre száradni (kb. 20 perc).

5. A maradék tésztaszirmokat megpöttyözzük a málna-/ribizlilekvárral, és tetejükre illesztjük a mázzal bevontakat. Fogyasztásig sütőpapírral rétegezve, fém- vagy műanyag dobozba zárva tároljuk.

Tippek:

– A máz készítéséhez ne habverőt, hanem fakanalat használjunk, mert ha felhabosodik, lyukacsos-rücskös lesz a sütemény teteje. A mázba mártott tészta aljáról tanácsos a tál szélén lehúzni a fölösleget.
– Mivel a cukormáz elég gyorsan megköt, az olvasztott csokoládépöttyöket  haladéktalanul bele kell „cirmosítani”.

Italajánlat:

Tea, kávéfélék.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

77 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gazdag rizssaláta
tojással

Karalábé-retek-
alma saláta

Mimóza
tojássaláta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Ringlis
töltött tojás

Túrós zöldségtorta

Spenótos pulykarolád

Sonkás táska
és stangli

Töltött tojás-
változatok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: