2017. augusztus 19.
Huba napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A füstös-sós sonka zamatát még nemesebbé teszi a zöldfűszerekkel sütött,
omlós-foszlós kenyértészta. A sok várakozási idő miatt elkészítése hosszadalmasnak tetszik, ez csak a látszat – a sülő kenyér illata és látványa feledhetetlenné varázsolja az ünnep hangulatát.


Fotó: Hemző Károly

Tésztában sült
húsvéti sonka

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1,2 kg kötözött, füstölt sonka
  • 1 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 ek. só
  • 2 tojás+1 tojássárgája
  • 80 g vaj/margarin
  • 1/2-1/2 kk. szárított (vagy 1 - 1 szál friss) rozmaring, citromos kakukkfű és oregánó
  • 1 ek. tej vagy tejszín
A
B
C
D
E
F

1. Előző este megmossuk a sonkát, és beáztatjuk langyos vízbe. Másnap bő, hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a meghámozott hagymát, fokhagymát és a babérlevelet, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni.

2. A tésztához tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, és a szélekről annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskalágyságú masszát kapjunk, azaz kovászt készítünk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15 perc).

3. 1 dl langyos vízben elkeverjük sót és 2 tojást, majd a felolvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és (a kézi robotgép dagasztóspiráljával) fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A sonkát kiemeljük a levéből, alaposan lecsepegtetjük, aztán lehántjuk róla a kötözőzsineget, és szárazra törölgetjük. Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit.

4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk (A), és belegyúrjuk a zöldfűszereket (ha frisseket használunk, előzőleg finomra vágjuk őket) (B). Tepsinagyságú lapra nyújtjuk, hosszanti széleit vékonyan átkenjük vízzel, majd a közepére fektetjük a sonkát, és ráhajtjuk-nyomkodjuk a tésztaszéleket (C). 5-5 cm-t meghagyva levágjuk a két végéről a fölösleges tésztát (D), összegyúrjuk, félretesszük. A tésztavégeket a „csomag” alá hajtjuk, és hajtogatott élével lefelé a tepsibe helyezzük (E). Konyharuhával letakarva, meleg helyen 20 percig kelni hagyjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sütő aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt, fém edénykét/konzervdobozt (a puha, foszlós tészta sütéséhez gőz szükséges!). A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük a tejjel/tejszínnel, és megkenjük vele a tésztát. Az összegyúrt tésztamaradékból 6-8 hosszú rudat sodrunk, átlósan berácsozzuk velük a tészta tetejét (F), és megkenjük tojássárgájával.

6. Betesszük a csomagot a forró sütőbe, és középső rácsálláson 35-40 percig, aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd csinos vágódeszkára emeljük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük. Kemény tojást, frissen reszelt vagy majonézes tormát, retket, újhagymát, mustárt kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 2 és 1/2 óra

Energiatartalom:

930 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Ringlis
töltött tojás

Spenótos-
tojásos rétes

Túrós zöldségtorta

Karalábé-retek-
alma saláta

Húsos
lilahagymatorta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Majonézes
tojássaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Karalábé-retek-
rucola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: