2017. október 19.
Nándor napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Ezek a falatkák méltó kezdetet jelentenek az ünnepi menüben – egyszerű és gyors elkészítésük nincs is arányban finomságukkal – kaviár helyett ringlivel, sőt rózsává tekert parmai sonkával is mennyei.


Fotó: Hemző Károly

Kaviáros-tojásos
falatkák

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 2 tojás
  • só, őrölt fehér bors
  • 2-2 szál petrezselyem és snidling
  • 1 kk. vágott kapor (mélyhűtött)
  • 1/2 hegyes zöldpaprika
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 1 lime (zöldcitrom)
  • 100 g tejszínes krémsajt (Philadelphia, mascarpone)
  • 40 g lágy vaj/margarin
  • 1 csipet chilipor
  • 4 kk. piros kaviár vagy halikra
  • 2-2 szelet fehér és rozsos szendvicskenyér
  • néhány zeller- vagy reteklevél

1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük. A zöldfűszereket és a paprikákat leöblítjük, a zöldfűszereket finomra, a zöldpaprikát karikákra, a pirosat kisebb kockákra vágjuk. A zöldcitromot gondosan megmossuk, szárazra töröljük, felkarikázzuk, elnegyedeljük.

2. A krémsajtot és a vajat/margarint habosra keverjük, majd sóval, frissen őrölt fehér borssal, chiliporral és a zöldfűszerekkel ízesítjük (ha a kapor mélyhűtött, előzőleg hagyjuk kissé felengedni és kinyomkodjuk). A tojásokat felkarikázzuk, 8 szép karikát félreteszünk, a többit megreszeljük, a krémhez adjuk, és csillagcsőrös habzsákba szedjük (ha túl lágy volna a krém, 10 percre betesszük a mélyhűtőbe).

3. A kenyérszeleteket átlósan félbevágjuk, zsiradék nélkül mindkét oldalukat megpirítjuk, hagyjuk kihűlni. Mindegyik tetejére dundi krémrózsát-girlandot nyomunk, 1 tojáskarikával, 1/2 kk. kaviárral/ikrával és elnegyedelt citrommal díszítjük. A tányér szegélyét zöld és piros paprikakarikákkal/-kockákkal, közepét pedig zeller- vagy reteklevelekkel vidámítjuk. Tálalásig hidegen tartjuk, előételként, aperitív mellé kínáljuk.

Fontos:

A kemény tojás ideális főzési ideje a víz újraforrásától számított pontosan 10 perc (a fenti módszerrel 13 perc). Ha ennél tovább fő, a tojássárgája felületén (kéntartalmának köszönhetően) szürkés elszíneződés képződik, amely nem káros, csak nem szép. Tanácsos a megfőtt tojás főzővizét nagyobb mennyiségű hideg vízzel azonnal lehűteni vagy a tojást hideg vízbe meríteni, hogy héjpáncélba zárt sárgája ne főjön tovább.

Italajánlat:

Száraz fehérbor, pezsgő, aperitífek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

139 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Spenótkrémmel
töltött tojás

Uborka-
vitorlások

Spenótos-
tojásos rétes

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Avokádókrém
paprikaladikban

Sonkás és
sajtos roló

Spenótos papucs

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: