2018. február 24.
Mátyás napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Ezek a falatkák méltó kezdetet jelentenek az ünnepi menüben – egyszerű és gyors elkészítésük nincs is arányban finomságukkal – kaviár helyett ringlivel, sőt rózsává tekert parmai sonkával is mennyei.


Fotó: Hemző Károly

Kaviáros-tojásos
falatkák

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 2 tojás
  • só, őrölt fehér bors
  • 2-2 szál petrezselyem és snidling
  • 1 kk. vágott kapor (mélyhűtött)
  • 1/2 hegyes zöldpaprika
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 1 lime (zöldcitrom)
  • 100 g tejszínes krémsajt (Philadelphia, mascarpone)
  • 40 g lágy vaj/margarin
  • 1 csipet chilipor
  • 4 kk. piros kaviár vagy halikra
  • 2-2 szelet fehér és rozsos szendvicskenyér
  • néhány zeller- vagy reteklevél

1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük. A zöldfűszereket és a paprikákat leöblítjük, a zöldfűszereket finomra, a zöldpaprikát karikákra, a pirosat kisebb kockákra vágjuk. A zöldcitromot gondosan megmossuk, szárazra töröljük, felkarikázzuk, elnegyedeljük.

2. A krémsajtot és a vajat/margarint habosra keverjük, majd sóval, frissen őrölt fehér borssal, chiliporral és a zöldfűszerekkel ízesítjük (ha a kapor mélyhűtött, előzőleg hagyjuk kissé felengedni és kinyomkodjuk). A tojásokat felkarikázzuk, 8 szép karikát félreteszünk, a többit megreszeljük, a krémhez adjuk, és csillagcsőrös habzsákba szedjük (ha túl lágy volna a krém, 10 percre betesszük a mélyhűtőbe).

3. A kenyérszeleteket átlósan félbevágjuk, zsiradék nélkül mindkét oldalukat megpirítjuk, hagyjuk kihűlni. Mindegyik tetejére dundi krémrózsát-girlandot nyomunk, 1 tojáskarikával, 1/2 kk. kaviárral/ikrával és elnegyedelt citrommal díszítjük. A tányér szegélyét zöld és piros paprikakarikákkal/-kockákkal, közepét pedig zeller- vagy reteklevelekkel vidámítjuk. Tálalásig hidegen tartjuk, előételként, aperitív mellé kínáljuk.

Fontos:

A kemény tojás ideális főzési ideje a víz újraforrásától számított pontosan 10 perc (a fenti módszerrel 13 perc). Ha ennél tovább fő, a tojássárgája felületén (kéntartalmának köszönhetően) szürkés elszíneződés képződik, amely nem káros, csak nem szép. Tanácsos a megfőtt tojás főzővizét nagyobb mennyiségű hideg vízzel azonnal lehűteni vagy a tojást hideg vízbe meríteni, hogy héjpáncélba zárt sárgája ne főjön tovább.

Italajánlat:

Száraz fehérbor, pezsgő, aperitífek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

139 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkás és
sajtos roló

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Krémsajtos-
olívás papucs

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Lazacos-kaviáros
kanapék

Spenótos papucs

Uborka-
vitorlások

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: