2017. augusztus 21.
Sámuel napja van

HÚSÉTELEK > Birka- és bárányhússal

A báránysült hagyományosan húsvéti ételnek számít – minél délebbre megyünk, annál inkább. Elkészítése egyszerű, de jellegzetes íze miatt a hús gondos előkészítést igényel. A zsenge báránynak elég a citromos bedörzsölés, a kissé korosabbat azonban érdemes 12-24 órára bepácolni.


Fotó: Hemző Károly

Báránylapocka
tavaszi körettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csontos báránylapocka (kb. 1,5 kg)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 púpozott ek. bárányfűszer-keverék
  • 1/2 citrom leve
  • 2+2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 kis ág rozmaring (10 cm-es)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • A körethez:
  • 2 csokor újhagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 300 g sárgarépa
  • 1 zsenge karalábé
  • 300 g zöldborsó (mélyhűtött)
  • 1 kk. ételízesítő
  • 1 csokor petrezselyem
  • néhány mentabóbita

1. Leöblítjük a báránylapockát, felitatjuk róla a vizet, gömbölyűbb oldalát 3-4 párhuzamos vonalban mélyen bemetsszük. 6 dundi gerezd fokhagymát vékony lapokra gyalulunk, összeforgatjuk a fűszerkeverékkel, belenyomkodjuk a vágatokba, szélüket hústűvel összetűzzük.

2. Nagyobb folpacklapra fektetjük a lapockát (alufólia nem jó!), bedörzsöljük a citromlével és 2 ek. olívaolajjal. Rásimítunk egy másik fólialapot, felhajtjuk rá alsót, kissé rá is nyomkodjuk (erősen illatozik!), végül tepsibe helyezzük, és 24 órán át a hűtőben érleljük.

3. Kicsomagoljuk a húst a fóliából, mindkét oldalát meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. Mellédobjuk a maradék fokhagymát, a karcsú gerezdekre szelt hagymát és a leöblített rozmaringágat. Meglocsoljuk 2 ek. olívaolajjal, aláöntjük a bort, alufóliával lazán (!) letakarjuk, 180 °C-os sütőben 1 órán át pároljuk, végül a pecsenyelével locsolgatva, fedetlenül aranybarnára sütjük (20-25 perc).

4. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, az újhagymát (egy kevés zöldjével együtt) 2-3 cm-es darabokra, a póréhagyma fehér és világoszöld részét rézsútos karikákra, a karalábét és a sárgarépát karcsú hasábokra vágjuk.

5. 2 ek. olívaolajban megfonnyasztjuk az újhagymát, aztán rádobjuk a pórét, a sárgarépát, a karalábét, és (fagyos állapotban) a zöldborsót. Meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára pároljuk, levét elfőzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel.

6. A húst tálra emeljük, kihuzigáljuk belőle a hústűket, körészedjük a pecsenyelébéből kiemelt hagymát-fokhagymát és a zöldségkeveréket. A szépség kedvéért – tálalókanállal-villával – csak az asztalnál bontjuk kisebb darabokra (a csontok miatt nemigen lehet szabályosan szeletelni, de éppen ez a bája!). A zsírtalanított, forró pecsenyelét külön csészében kínáljuk. További köretként hasábburgonya illik hozzá.

Tippek:

Bárányhoz való fűszerkeveréket magunk is készíthetünk, 1 púpozott ek. hozzávalói: 1/4-1/4 kk. szárított rozmaring, kakukkfű, oregánó/majoránna, bazsalikom, menta és 2 csipet őrölt ánizs.

Italajánlat:

Rozé vagy könnyű, félszáraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 15 perc
+ 12-24 óra pácolási idő

Energiatartalom:

608 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Dijoni hagymasaláta

Majonézes
tojássaláta

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Ringlis
töltött tojás

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Túrós zöldségtorta

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos pulykarolád

Gazdag rizssaláta
tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: