2017. december 17.
Lázár napja van

HÚSÉTELEK > Birka- és bárányhússal

A báránysült hagyományosan húsvéti ételnek számít – minél délebbre megyünk, annál inkább. Elkészítése egyszerű, de jellegzetes íze miatt a hús gondos előkészítést igényel. A zsenge báránynak elég a citromos bedörzsölés, a kissé korosabbat azonban érdemes 12-24 órára bepácolni.


Fotó: Hemző Károly

Báránylapocka
tavaszi körettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csontos báránylapocka (kb. 1,5 kg)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 púpozott ek. bárányfűszer-keverék
  • 1/2 citrom leve
  • 2+2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 kis ág rozmaring (10 cm-es)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • A körethez:
  • 2 csokor újhagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 300 g sárgarépa
  • 1 zsenge karalábé
  • 300 g zöldborsó (mélyhűtött)
  • 1 kk. ételízesítő
  • 1 csokor petrezselyem
  • néhány mentabóbita

1. Leöblítjük a báránylapockát, felitatjuk róla a vizet, gömbölyűbb oldalát 3-4 párhuzamos vonalban mélyen bemetsszük. 6 dundi gerezd fokhagymát vékony lapokra gyalulunk, összeforgatjuk a fűszerkeverékkel, belenyomkodjuk a vágatokba, szélüket hústűvel összetűzzük.

2. Nagyobb folpacklapra fektetjük a lapockát (alufólia nem jó!), bedörzsöljük a citromlével és 2 ek. olívaolajjal. Rásimítunk egy másik fólialapot, felhajtjuk rá alsót, kissé rá is nyomkodjuk (erősen illatozik!), végül tepsibe helyezzük, és 24 órán át a hűtőben érleljük.

3. Kicsomagoljuk a húst a fóliából, mindkét oldalát meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. Mellédobjuk a maradék fokhagymát, a karcsú gerezdekre szelt hagymát és a leöblített rozmaringágat. Meglocsoljuk 2 ek. olívaolajjal, aláöntjük a bort, alufóliával lazán (!) letakarjuk, 180 °C-os sütőben 1 órán át pároljuk, végül a pecsenyelével locsolgatva, fedetlenül aranybarnára sütjük (20-25 perc).

4. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, az újhagymát (egy kevés zöldjével együtt) 2-3 cm-es darabokra, a póréhagyma fehér és világoszöld részét rézsútos karikákra, a karalábét és a sárgarépát karcsú hasábokra vágjuk.

5. 2 ek. olívaolajban megfonnyasztjuk az újhagymát, aztán rádobjuk a pórét, a sárgarépát, a karalábét, és (fagyos állapotban) a zöldborsót. Meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára pároljuk, levét elfőzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel.

6. A húst tálra emeljük, kihuzigáljuk belőle a hústűket, körészedjük a pecsenyelébéből kiemelt hagymát-fokhagymát és a zöldségkeveréket. A szépség kedvéért – tálalókanállal-villával – csak az asztalnál bontjuk kisebb darabokra (a csontok miatt nemigen lehet szabályosan szeletelni, de éppen ez a bája!). A zsírtalanított, forró pecsenyelét külön csészében kínáljuk. További köretként hasábburgonya illik hozzá.

Tippek:

Bárányhoz való fűszerkeveréket magunk is készíthetünk, 1 púpozott ek. hozzávalói: 1/4-1/4 kk. szárított rozmaring, kakukkfű, oregánó/majoránna, bazsalikom, menta és 2 csipet őrölt ánizs.

Italajánlat:

Rozé vagy könnyű, félszáraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 15 perc
+ 12-24 óra pácolási idő

Energiatartalom:

608 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
tojássaláta

Ringlis
töltött tojás

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tavaszi
zöld leves

Spenótos pulykarolád

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Tésztában sült
vagdalt

Francia hagymás-
sonkás pite

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: