2017. augusztus 19.
Huba napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Az egész balkáni és kis-ázsiai térségben sütik és kedvelik ezt a mézes-diós
(vagy mandulás, mogyorós, pisztáciás) édességet, amelyet a legelegánsabb
éttermekben csakúgy megtalálhatunk, mint a jókedvű-harsány utcai árusoknál.


Fotó: Hemző Károly

Baklava

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 250 g lágy vaj
  • 500 g dió
  • 2 csapott kk. őrölt fahéj
  • 1 (bio)citrom
  • 20 db (5 csomag) réteslap
  • 200 g kristálycukor
  • 6 ek. méz
  • néhány citromfűlevél

1. Egy kb. 25x35 cm-es zománcos tepsit kikenünk vajjal, a többit felolvasztjuk. 24 szép gerezd kivételével durvára daráljuk a diót, és összekeverjük a fahéjjal. A citromot gondosan megmossuk.

2. 4 réteslapot félreteszünk „takarónak”. A tepsi aljára terítünk és méretére hajtogatunk, majd rétegenként megkenünk vajjal 4 réteslapot Megszórjuk 4-5 ek. dióval, aztán 2 vajjal megkent réteslap és ismét dió következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Tetejét betakarjuk a félretett, rétegenként ugyancsak megkent réteslapokkal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (40 perc).

3. Közben 2,5 dl vizet, a cukrot, mézet, a citrom reszelt héját és átszűrt levét élénk tűzön 10 percig forraljuk, kissé besűrítjük.

4. A tésztát 5 percig a tepsiben pihentetjük, azután 12 kockára vágjuk, majd minden kockát átlósan félbe. A vágásvonalak mentén és a tepsi oldalán többször végighaladva megöntözzük a süteményt a forró sziruppal, a háromszögek tetejére ültetejük a félretett diógerezdeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor csinosan tálra rendezzük, és citromfűlevelekkel díszítve kínáljuk.

Fontos:

Mivel a süteményt a tepsiben kell felvágnunk, az semmiképpen se legyen teflonbevonatú! Lehet zománcos, alumínium vagy éppen tűzálló üveg-, illetve cseréptál.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

294 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mediterrán
húsos salátatál

Gazdag rizssaláta
tojással

Tzatzikivel töltött
paradicsom

Paradicsomos-olívás
rakott zöldbab

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Mediterrán saláta

Grillmártások

Tarka saláta
kertifűöntettel

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Görög saláta

Padlizsán
tükörtojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: