2017. április 27.
Zita napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Az egész balkáni és kis-ázsiai térségben sütik és kedvelik ezt a mézes-diós
(vagy mandulás, mogyorós, pisztáciás) édességet, amelyet a legelegánsabb
éttermekben csakúgy megtalálhatunk, mint a jókedvű-harsány utcai árusoknál.


Fotó: Hemző Károly

Baklava

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 250 g lágy vaj
  • 500 g dió
  • 2 csapott kk. őrölt fahéj
  • 1 (bio)citrom
  • 20 db (5 csomag) réteslap
  • 200 g kristálycukor
  • 6 ek. méz
  • néhány citromfűlevél

1. Egy kb. 25x35 cm-es zománcos tepsit kikenünk vajjal, a többit felolvasztjuk. 24 szép gerezd kivételével durvára daráljuk a diót, és összekeverjük a fahéjjal. A citromot gondosan megmossuk.

2. 4 réteslapot félreteszünk „takarónak”. A tepsi aljára terítünk és méretére hajtogatunk, majd rétegenként megkenünk vajjal 4 réteslapot Megszórjuk 4-5 ek. dióval, aztán 2 vajjal megkent réteslap és ismét dió következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Tetejét betakarjuk a félretett, rétegenként ugyancsak megkent réteslapokkal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (40 perc).

3. Közben 2,5 dl vizet, a cukrot, mézet, a citrom reszelt héját és átszűrt levét élénk tűzön 10 percig forraljuk, kissé besűrítjük.

4. A tésztát 5 percig a tepsiben pihentetjük, azután 12 kockára vágjuk, majd minden kockát átlósan félbe. A vágásvonalak mentén és a tepsi oldalán többször végighaladva megöntözzük a süteményt a forró sziruppal, a háromszögek tetejére ültetejük a félretett diógerezdeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor csinosan tálra rendezzük, és citromfűlevelekkel díszítve kínáljuk.

Fontos:

Mivel a süteményt a tepsiben kell felvágnunk, az semmiképpen se legyen teflonbevonatú! Lehet zománcos, alumínium vagy éppen tűzálló üveg-, illetve cseréptál.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

294 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Grillmártások

Feta sajtos falatkák

Mediterrán saláta

Görög zöldbableves
feta sajttal

Mediterrán
húsos salátatál

Görög saláta

Padlizsános szendvics
tükörtojással

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Tzatzikivel töltött
paradicsom

Feta sajtos-olívás
paradicsomsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: