2017. augusztus 19.
Huba napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Bár a voltaképpen egyszerű kelt tészta készítésétől sok kezdő és nem kezdő háziasszony és háziúr ódzkodik, egy bizonyos: a sülőfélben lévő, különféle töltelékekkel gazdagított tészta illata mindenkit a konyha felé csábít, legyen
az édes sütemény vagy sós italkorcsolya.


Fotó: Elendel

Spenótos-
szalámis csiga

Hozzávalók 10 csigához:

  • A tésztához:
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 1 csapott ek. só
  • 5+1 ek. (classico) olívaolaj + a formához és a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 800 g spenót
  • 300 g natúr gomolya sajt
  • 200 g vékonyra szeletelt borsos szalámi
  • 200 g fekete/vörös olívabogyó (kalamata)
  • 2 közepes paradicsom
  • néhány bazsalikom- vagy kisebb spenótlevél
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. A tésztához 1 dl vizet meglangyosítunk, oldódásig keverjük benne a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk (10-15 perc). A lisztet mély (kelesztő-)tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt (A), 2 dl langyos vizet és 5 ek. olívaolajat, majd a kézi robotgép dagasztóspiráljával fényesre kidolgozzuk (B).  Lefedjük, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (35-40 perc).

2. Közben a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük,  és nagyobb serpenyőben – csak annyi vízzel amennyi a leveleken marad – megfonnyasztjuk. Leszűrjük, hűlni hagyjuk, alaposan kinyomkodjuk (előző nap is elkészíthetjük). A sajtot felszeleteljük és kisebb kockákra aprítjuk, az olívabogyókat kimagozzuk és félbevágjuk.

3. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, aljába egy meleg vízzel félig telt konzervdobozt helyezünk (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). Egy 26-28 cm átmérőjű (vagy két kisebb) kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és  vékonyan megkenjük olajjal.

4. A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk (C), és kb. 1,5 cm vastag, 40x50 cm-es téglalapra nyújtjuk. Tetejét megkenjük a maradék 1 ek. olajjal, egyenletesen beterítjük a felaprózott spenóttal úgy, hogy a széleken 5-8 cm „szabadon” maradjon. Meghintjük frissen őrölt borssal, kissé egymásra csúsztatva ráfektetjük a szalámiszeleteket (D), majd megszórjuk a sajtkockákkal és az olívadarabokkal.

5. 3-4 cm szélességben felhajtjuk a töltelékre a tészta két oldalsó, majd felénk eső  szélét (E), aztán hosszanti irányban szorosan feltekerjük (F), és 8-10 db 5-6 cm-es darabra vágjuk (G). A tésztacsigák alját kissé összenyomkodjuk (H), nem túl szorosan a formába ültetjük, tetejüket és oldalukat körbekenjük olajjal (I). A formát nagy tepsibe állítjuk – sülés közben kicsöppenhet belőle az olaj és megég a sütő alján! – , és 1 órán át sütjük (tűpróba!).

6. Kivesszük a tésztát a sütőből, 5-8 percig a formában pihentetjük. Eltávolítjuk a karikát, a csigatortát lapos tálra csúsztatjuk, a tál szegélyét pedig paradicsomgerezdekkel és bazsalikom- vagy kisebb spenótlevelekkel díszítjük. Csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Langymelegen, frissen a legfinomabb. Kitűnő italkorcsolya, de tartalmas levesek kísérőjeként is remek.

Tippek:

Az esetleg kimaradt csigákat kisebb sütőedényben vagy – bár kissé szétterülnek –, a forma mellé helyezve, a tepsiben sütjük meg, de tortaforma helyett süthetjük 6-8 cm mély, kb. 25x30 cm-es tepsiben is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

557 kcal/csiga

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sonkás és
sajtos roló

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sajtos-sonkás
papucs

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sajtkrémes falatkák

Kaviáros-tojásos
falatkák

Spenótos-
tojásos rétes

Spenótos papucs

Zöldséges rétes

Túrós zöldségtorta

Ligúr spenótos
melegszendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: