2017. december 11.
Árpád napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak


Fotó: Hemző Károly

Halszeletek tejszínes
gombamártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4-8 szelet sovány ponty vagy harcsa
  • 1 citrom
  • 400 g sampinyon gomba
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2+2 ek. olaj
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1-2 csipet szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek. finomliszt + a szóráshoz
  • 1-2 újhagymaszár vagy 1 csokor snidling
  • 1-2 paradicsom a díszítéshez
  • A galuskához:
  • 1 tojás
  • 1/2 kk. só
  • 2-3 dl tej
  • 5-6 szál petrezselyem
  • 250 g finomliszt
  • 1 ek. olaj

1. A halszeleteket bedörzsöljük 1/2 citrom levével, lefedjük, sütésig a hűtőben pihentetjük. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát nem túl vékony szeletekre, a zöldpaprikát és a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk. Felteszünk forrni 3 liter vizet (a galuskához).

2. Megfonnyasztjuk 2 ek. olajban a hagymát, hozzáadjuk pirospaprikát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát és a kakukkfüvet, ízlés szerint frissen őrölt borsot, fedő alatt 10-12 percig pároljuk. Megszórjuk 1 ek. liszttel, felöntjük a tejszínnel, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (2 perc), ízlés szerint sózzuk, és melegen tartjuk.

3. A galuskához a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a finomra vágott petrezselyemmel együtt a liszthez öntjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy egészen lágy-ragacsos masszát kapjunk. Lyukacsos galuskaszaggatóba szedve gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk az 1 ek. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe. Amint feljönnek a víz színére, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, és mélyebb tálba csúsztatjuk őket. Lazán összekeverjük 1 ek. olajjal, majd lefedjük, és melegen tartjuk.

4. A halszeleteket szárazra töröljük, mindkét oldalukat megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel, majd a maradék 2 ek. olajban megsütjük őket (oldalanként 2 perc).

5. A galuskát előmelegített tál közepére púpozzuk, tetejére fektetjük a halszeleteket, részben bevonjuk a mártással, végül a felaprózott újhagymaszárral/snidlinggel, a maradk 1/2 citromból szeletelt karikákkal és paradicsomgerezdekkel díszítve azonnal tálaljuk. A maradék gombamártást külön tálban, forrón kínáljuk. Fejes saláta illik hozzá. Petrezselymes párolt rizzsel, rizibizivel is finom.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

549 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádós
tonhalsaláta

Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Ráksaláta
narancskehelyben

Halszeletek almás
uborkamártásban

Halfilé
mandulás morzsában

Krumplipüré-
sütőtök köret

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Almás-zöldséges
heringsaláta

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Halrudak sárgarépás
mustármártásban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: