2017. augusztus 23.
Bence napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

A főtt tojáshabbal készített vaníliakrém nemzetközileg ismert édesség: a franciák és angolok (talán a krém tetején lebegő habgaluskák miatt) „úszó szigetnek” nevezik, amelyet olykor karamellből húzott kesze-kusza szálakkal is díszítenek, de például az osztrákok (feltehetően szép sárga színe miatt) nemes egyszerűséggel csak „kanáritejnek” titulálják.


Fotó: Hemző Károly

Fahéjas-részeges
madártej

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 rúd vanília
  • 2-3 kisujjnyi (bio)citromhéj
  • 1 liter tej
  • 2 ek.+100 g porcukor
  • 6 tojás
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 1/2 dl jó minőségű rum vagy brandy
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 4 piros koktélcseresznye
  • 4 citromfűbóbita

1. A vaníliarudat felhasítjuk, belsejéből kikaparjuk a vaníliapépet, és a citromhéjjal, valamint 2 ek. cukorral együtt a nagyobb lábasba öntött tejhez adjuk. Felforraljuk, aztán a legkisebb fokozatra kapcsolunk.

2. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, azután 100 g több részletben beleszórt porcukorral tömör habbá verjük. Két egymásba forgatott evőkanállal nagyobb galuskákat formálunk belőle, és 4-5 darabonkét az éppen csak gyöngyöző tejbe szaggatjuk és lefedjük (a gőzben jócskán megnőnek a a galuskák!). 3-4 perc múlva hústűvel ellenőrizzük, hogy megkötött-e a galuskák belseje, ha igen, szűrőlapáttal óvatosan szitára vagy lapos tálra emeljük, lecsepegtetjük, illetve leöntjük alóluk a tejet.

3. Elkeverjük a tojássárgákat a pudingporral, hozzászűrjük a tejet (azt is, amelyet a galuskák alól leöntöttünk), majd gőz fölött vagy mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, belekeverjük a rumot/brandyt, végül 4 kisebb vagy 1 nagyobb tálba szedjük, tetejére ültetjük a habgaluskákat, és jól behűtjük. Tálaláskor megszórjuk őrölt fahéjjal, és koktélcseresznyékkel, citromfűbóbitákkal díszítve kínáljuk.

Fontos:

– Ha gyerek is kap belőle, az alkoholt elhagyjuk vagy aromával helyettesítjük!
– A pudingpor/étkezési keményítő pompás szövetségesünk, mert megakadályozza a tojás kicsapódását, egyben arra is szolgál, hogy kevesebb tojással megfelelően sűrű krémet készíthessünk.

Változatok:

– Ha nem akarunk bajlódni a habgaluska készítésével, egyszerűen tejszínből vert habgaluskákkal gazdagítjuk a krém tetejét (a kimaradt tojásfehérjékből habtallért, habcsókot, makaront, Pavlova típusú tortalapot vagy gyümölcskenyeret süthetünk).
– Kissé sűrűbbre főzzük a madártejet (emeljük a pudingpor mennyiségét), langyosra hűtjük, aztán friss vagy mélyhűtőtt, de felengedett áttört málnát, ribizlit, erdei bogyósokat, meggyet adunk hozzá, a galuskák tetejét pedig 1-1 szem gyümölccsel díszítjük.
– A kész, kihűlt madártejbe 50-80 g forró vízzel leöblített, jó minőségű rumban/brandyben megáztatott mazsolát és/vagy cukrozott, felaprózott citrushéjakat is keverhetünk (az alkohollal együtt).
– A  tojássárgákhoz 50 g kakaóport keverünk, a habgaluskák tetejét pedig csokoládéreszelékkel vagy tortadarával, 1-1 szem dióval, mogyoróval stb. díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

440 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Tésztában sült
vagdalt

Burgundiai
rokfortos körte

Sonkás táska
és stangli

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Körtés-diós
zellersaláta

Bécsi
krumplisaláta

Spenótos papucs

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tatárbifsztek

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: