2017. október 19.
Nándor napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Húsvétról általában megmarad egy kis sonka és kemény tojás. Ezekből könnyű egytálvacsorát, de akár vendégváró salátát is készíthetünk (persze a klasszikus sonkás-tojásos rakott krumplin kívül).


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 tojás
  • só, bors
  • 1/2 fej római vagy jégsaláta
  • 100 g rukola
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 csokor retek
  • 1 kisebb hegyes, piros húsú paprika
  • 200 g főtt sonka
  • 1 szál petrezselyem
  • 100 g tejszínes krémsajt
  • 400 g natúr joghurt vagy kefir
  • 1 kk. csípős mustár
  • 2 gerezd fokhagyma

1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük. Hideg vízbe merítve lehűtjük, végül meghámozzuk.

2. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, kicentrifugázzuk/konyharuhával szárazra lapogatjuk. A rukolát ugyancsak megmossuk, kicentrifugázzuk. Az újhagymát, a retket és a paprikát megtisztítjuk (a ropogós-friss retekleveleket megmossuk, vastag szárukat kitörjük, felhasználjuk a salátához). A hagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) és a paprikát kissé rézsútosan felkarikázzuk, a retket legyaluljuk. A sonkát vékony csíkokra, a tojásokat karcsú gerezdekre szeljük.

3. Néhány szép saláta- és reteklevéllel kibélelünk egy nem túl mély, nagyobb tálat, a többit vékony csíkokra vágjuk, és a rukolával együtt a tál aljára terítjük. Kisebb kupacokban tetejükre halmozzuk a retket, sonkát, újhagymát és paprikát, szegélyükre rendezzük a tojásgerezdeket, végül petrezselyemlevelekkel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.

4. Az öntethez a krémsajtot, a joghurtot/kefirt és a mustárt simára keverjük az áttört fokhagymával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal. Szemrevaló tálkába szedjük, de csak az asztalnál locsoljuk meg vele a salátát. Előételként, vendégváróként, könnyű vacsoraként kínálhatjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

240 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Uborkás-sonkás
rizssaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Gazdag
tavaszi saláta

Mimóza
tojássaláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Sajtkrémes
mártogató

Gazdag rizssaláta
tojással

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: