2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Ez a francia eredetű édesség, a fáma szerint, egy semmi másról nem nevezetes Charlotte, azaz Sarolta nevezetű asszonykáról kapta a nevét, aki reszketett csípős nyelvű anyósa kritikájától... Kezdő háziasszonyok álma, csekély gyakorlattal is biztos siker, ezért szívből ajánlom anyák napi kedveskedésnek – kamasz gyerekek vagy ügyesebb apukák is el tudják készíteni, csak egy kicsit több epret és tejszínt kell hozzá vásárolni....


Fotó: Hemző Károly

Epercharlotte

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 800 g eper
  • 200 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 1 citrom leve
  • 1/2 dl narancslikőr (pl. triple-sec)
  • 300-350 g babapiskóta (kb. 36 db)
  • 1 dl tokaji aszú vagy édes sherry
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 5 dl tejszín
  • 1 tasak (12 g) piros tortazselépor
  • 1 ek. natúr, vágott pisztácia
  • 1 citromfű- vagy mentabóbita
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. 300 g epret, a legszebb szemeket, félretesszük a díszítéshez, a többit megmossuk, konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet, majd megtisztítjuk (A), felaprózzuk, és villával kissé darabosra törjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vanillincukrot, a citrom átszűrt levét (B) és a likőrt, azután lefedjük, és 30 percig pihentetjük.

2. 20-24 db babapiskóta egyik végét 8-10 cm hosszúságban, egyenesre levágjuk (C). A maradékkal kibéleljük egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját, oldalát palánkszerűen kirakjuk a „megrövidített” babapiskótákkal (D), és valamennyit megkenjük a borral/sherryvel.

3. A zselatinlapokat beáztatjuk 6-8 dl hideg vízbe, hogy felpuhuljanak. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint jól kinyomkodjuk, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Gyors mozdulatokkal hozzákeverünk 1 kanál eperpépet (E), aztán még egyet, végül az eper egészéhez keverjük (erre az ide-oda kanalazásra-kevergetésre azért van szükség, mert ha egyszerre adjuk a hideg eperhez a meleg zselatint, összeugrik!).

4. Apránként a tejszínhabhoz adjuk az epret (F), lazán összeforgatjuk (G), majd a tortaformába öntjük (H), és elsimítjuk a tetejét. Legalább 6 órára, még jobb, ha egy éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe (1 óra múlva megköt annyira, hogy betakarhatjuk alufóliával, nehogy átvegye más élelmiszerek szagát).

5. Fogyasztás előtt másfél órával sütőpapírcsíkot illesztünk a piskóta-palánk és a tortforma oldala közé. Megmossuk, szárazra törölgetjük és megtisztítjuk a félretett eperszemeket, hosszában félbevágjuk őket, és kívülről indulva, körkörösen, zsindelyszerűen egymásnak támasztva kirakjuk velük a torta tetejét.

6. A tasakon olvasható módon elkészítjük a tortazselét, merőkanalanként bevonjuk vele a gyümölcs tetejét (I), és további 1 órára hidegre tesszük. Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát, majd két sütőlapáttal lapos tálra csúsztatjuk, és lehántjuk róla a papírt. A tál szegélyét megszórjuk pisztáciával, a torta tetejét pedig citromfű- vagy mentabóbitával díszítjük.

Fontos:

– Ha más típusú zselatint – port, granulátumot – használunk, 1/2 liter folyadékhoz való mennyiség, azaz 1 tasak (10 g) szükséges, amelyet előzőleg 0,5-1 dl hideg vízben felpuhítunk. Mindig a csomagoláson javasolt módon járjunk el!
– Ha gyerek is kap belőle, alkohol helyett kevés vízzel hígított szörppel vagy bármilyen kompót levével is megkenhetjük a babapiskótákat.
– Mivel a babapiskóták palánk-kerítés szerepet töltenek be, fontos, hogy épek és kívül szárazak, összességükben kissé kemények maradjanak, ezért a szokásos folyadékba forgatás helyett az a helyes módszer, ha éppen csak megkenjük a felületüket a folyadékkal.
– Még tetszetősebb a torta, ha az alapja nem látszik ki. Ezt úgy érhetjük el, hogy előbb a felezett piskótákat állítjuk bele a tortaformába, és csak ezután béleljük ki az alját az egészben hagyott, illetve méretre eltördelt babapiskótákkal.

Megjegyzések:

A spanyolok pompás, különleges fűszerborát, a sherryt, amely töppedt mazsolaszőlőből, gondos kezeléssel-érleléssel készül, –  a portugálok nem kevésbé nemes portói desszertborával együtt –  az angolok, jelesül az angol irodalom tette világhírűvé (természetesen nem tévesztendő össze a cherry brandy elnevezésű meggylikőrrel). Az óarany és mélyvörös színeiben pompázó nedüt általában jól behűtve, aperitifként vagy könnyű délutáni itókaként sajátságos formájú és méretű poharakban szokás kínálni. Jellegében-zamatában igen közel áll hozzá a mi tokaji aszúnk.

Érdekességek:

Charlotte (ejtsd: sárlott) névre hallgatnak mindazon desszertfélék, amelyek úgy készülnek, hogy egy sima oldalfalú sütőformát kibélelünk fehér kenyér-, kalács- vagy piskótaszeletekkel/babapiskótákkal, aztán színültig megtöltjük gyümölcsös krémmel-habbal, és az egyes receptek szerint megsütjük, vagy éppen ellenkezőleg, több órán át vágható keménységűre deremesztjük-hűtjük (a hideg változatok általában tejszínhabbal és zselatinnal készülnek). A meleg változatokhoz különféle sodókat, gyümölcsmártásokat szoktunk kínálni.

Italajánlat:

Likőrök, desszertborok, félédes vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 6 + 1 óra
dermedési idő

Energiatartalom:

269 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Ringlis
töltött tojás

Ráksaláta
narancskehelyben

Anyák napi
epres szívtorta

Körtés-diós
zellersaláta

Orosz
csirkehússaláta

Tésztában sült
vagdalt

Tonhalas
krumplisaláta

Epres
Pavlova-torta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Burgundiai
rokfortos körte

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: