2018. december 18.
Auguszta napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A sokoldalú, sovány, semleges ízű pulykamell kiválóan alkalmas arra, hogy még hangsúlyosabbá tegye az önmagában is jellegzetes zöldspárga zamatát, amelyet
a tarja és a szalonna füstös íze tesz rafinált egésszé. A pecsenyelében párolt fokhagyma valódi ínyencfalat!


Fotó: Hemző Károly

Spárgás
töltött pulykamell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 vastag szelet pulykamellfilé (800 g)
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 dl tej
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 1 tasak 2 adagos burgonyapürépehely (60 g)
  • 300 g zöldspárga
  • 1 tojássárgája
  • szerecsendió
  • 80 g vékonyan szeletelt edami vagy gouda sajt
  • 6 vékony szelet füstölt tarja
  • 6-8 vékony szelet bacon vagy füstölt szalonna
  • 2 fej friss fokhagyma
  • 1 dl félszáraz fehérbor
  • 2 ek. olaj
  • néhány salátalevél
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, széltében, mélyen bemetsszük (A). Kiterítjük, folpackkal letakarjuk, kissé kiverjük-elvékonyítjuk. Meghintjük sóval és frissen őrölt fehér borssal.

2. A töltelékhez 1/2 kk. sóval felforralunk 1,5 dl vizet, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejet és a vajat/margarint, beleforgatjuk a burgonyapürépelyhet, hagyjuk kihűlni.

3. A spárgát megmossuk, a szárvégeket leválasztjuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni). 2 liter enyhén sós, cukorral és citromlével ízesített vízben 5 percig főzzük, aztán hideg vízbe szedjük és konyharuhára terítjük. 8-10 sípot és az összes spárgafejet félretesszük, a szárakat összeturmixoljuk, majd a tojássárgájával, kevés sóval és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval a burgonyához keverjük (B).

4. A húslap egyik felét beterítjük 3 szelet tarjával és a sajt felével, közepére simítjuk a spárgás burgonyapürét, hosszában belenyomkodjuk a félretett spárgasípokat (C). Befedjük a maradék sajt- és tarjaszeletekkel (D), ráhajtjuk a „csupasz” húslapot, a széleket sűrű öltésekkel bevarrjuk (E), végül sonkaszerűen megkötözzük (F).

5. A húst sütőedénybe fektetjük, tetejét betakarjuk a szalonnaszeletekkel, hámozatlanul mellédobjuk a megmosott fokhagymagerezdeket, meglocsoljuk a borral és az olajjal. Lefedjük, 180 °C-os sütőben 1 órán át pároljuk, majd leemeljük róla a szalonnaszeleteket, és a pecsenyelével locsolgatva aranybarnára sütjük.

6. A húst vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva 15 percig pihentetjük, aztán eltávolítjuk a zsineget és a cérnát, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. A félretett, átforrósított spárgafejekkel, néhány salátalevéllel, valamint a fokhagymagerezdekkel díszítve tálaljuk. A zsírtalanított, átszűrt pecsenyelét és a sült szalonnát külön tálkában kínáljuk. Párolt zöldborsó, petrezselymes újkrumpli illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

649 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krémsajtos-
olívás papucs

Fasírtmuffin

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gazdag spárgás
zöldségleves

Spárgás
rizottó

Spenótos
omlett-tekercs

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótos-
tojásos rétes

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: