2017. október 18.
Lukács napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Boszorkánypogácsa

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 300 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 200 g lágy vaj/margarin
  • 1 rúd vanília
  • 1 (bio)citrom
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 100 g dió
  • 100 g sűrű sárgabaracklekvár

1. A lisztet és a porcukrot keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat/margarint, a felhasított vaníliarúdból kikapart pépet, a gondosan megmosott citrom reszelt héját, fél citrom átszűrt levét, a kettéválasztott tojások sárgáját és a sót. A robotgép dagasztóspiráljával (vagy aprítógépben, néhány pörgetéssel), összedolgozzuk, aztán munkalapra szedjük, gyors-laza mozdulatokkal átgyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára hidegre tesszük.

2. Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát elfelezzük, 2 rudat sodrunk belőle, mindegyiket 30 (kb. 10 g-os) darabra vágjuk, golyókat formálunk belőlük.

3. A diót darabosra vágjuk, mély tálkába szórjuk. A megmaradt tojásfehérjéket villával kissé felverjük. Egyesével beleforgatjuk a tésztagolyókat, lecsepegtetjük, szelíd rázogatással a dióba hempergetjük. A sütőlapokra sorakoztatjuk őket, fakanálnyéllel mélyedést nyomunk a közepükbe, és középső bordamagasságon 15-17 percig sütjük. Rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

4. A baracklekvárt felforrósítjuk, sűrű szövésű fém szitán áttörjük, és színültig töltjük-púpozzuk vele a golyócskák közepét. 1-2 napig száradni hagyjuk, aztán sütőpapírral rétegezve fedeles dobozban zárjuk. A legfinomabb teasütemények egyike!

Tippek:

Mogyoróba is hempergethetjük: ez esetben a tésztájába is gyúrunk 100 g finomra darált mogyorót.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 1/2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

66 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Gombás táska

Spenótos
omlett-tekercs

Avokádókrém
paprikaladikban

Csokoládés-
narancsos szív

Sajtkrémes
mártogató

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Almás túrókocka

Almás párna

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Sonkás táska
és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: