2017. október 17.
Hedvig napja van

TÉSZTAÉTELEK > Töltött, rakott tészták


Fotó: Elendel

Spenótos-ricottás
cannelloni

Hozzávalók 6 személyre:

  • A töltelékhez:
  • 1 kg spenót (500 g mélyhűtött)
  • 500 g ricotta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • só, őrölt fehér bors
  • A besamelhez:
  • 1,1 liter tej
  • 100 g vaj/margarin
  • 100 g finomliszt
  • szerecsendió
  • Továbbá:
  • 24 (készen vásárolt, száraz) cannelloni
  • 1 ek. lágy vaj/margarin
  • 80 g reszelt parmezán sajt

1. A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, nagyobb lábasban, fedő alatt, víz hozzáadása nélkül csak addig főzzük, amíg a levelek összeesnek. Szűrőtálba csúsztatjuk, hagyjuk kihűlni.

2. Közben elkészítjük a besamelt: a tejet felforrósítjuk, a vajat/margarint habosodásig hevítjük, beleszórjuk a lisztet, világossárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, több részletben hozzáöntjük a tejet, simára eldolgozzuk, végül visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve sűrű-bársonyos krémmé főzzük. Ízlés szerint sózzuk, 2-3 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, majd hideg vízfürdőbe állítjuk, és gyakran megkeverve (hogy ne bőrösödjön meg a teteje) kihűtjük.

3. Alaposan (pl. krumplinyomóba szedve) kinyomkodjuk a spenótból a vizet, és apróra vágjuk. Mélyebb tálban simára keverjük a ricottát az áttört fokhagymával, a tojással és tojássárgájával, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a spenótot és a reszelt sajtot.

4. Vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos, kb. 20x30 cm-es, 6-8 cm mély, négyszögletes tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni). A sütőt előmelegítjük 200  °C-ra.

5. A spenótkrémet sima csőrbetétes habzsákba szedjük (vagy vastag nejlonzacskóba, amelynek 2 cm-esre kivágjuk az egyik csücskét), és megtöltjük vele a cannellonikat (nem kell előre megfőzni őket!). 2 nagy kanál besamelt simítunk a tál aljára, hosszanti irányban beleágyazunk 2x6, azaz 12 töltött cannellonit, bevonjuk a besamel felével, megszórjuk a reszelt sajt felével, majd a maradék 12 cannelloni, besamel és sajt következik.

6. A tál alját - többszörösen összehajtott konyharuhán – szelíden az asztallapohoz ütögetjük, hogy a besamelmártás a lehető legtökéletesebben kitöltse a tésztacsövek között levő réseket, majd tepsire helyezzük (sülés közben kifortyoghat a mártás!), és a sütő közepén aranybarna pirulásig sütjük (kb. 1 óra). Tálalás előtt 10-12 percig pihentetjük, paprikagyűrűkkel, zöldfűszerlevélkékkel díszítjük, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk. 

Tippek:

– Ha mélyhűtött spenótból készítjük, azt hagyjuk felengedni, majd alaposan lecsepegtetjük, lábaskában/serpenyőben, mérsékelt tűzön megszikkasztjuk, hagyjuk kihűlni.
– Készíthetjük félzsíros túróval is, amelyet szitán áttörünk, illetve eleve krémes állagú túrót vásárolunk.
– A tölteléket gazdagíthatjuk 1 közepes fej finomra vágott, 1 ek. olajban  megfonnyasztott hagymával is.
– Cannellonit, azaz óriás csőtésztát friss (készen vásárolt) lasagne lapokból is készíthetünk, ez esetben a töltelékből dundi hurkákat púpozunk a tésztalap egyik hosszanti harmadára, szorosan feltekerjük, és hajtott oldalával lefelé helyezzük a tálba.
– A parmezán sajtot lehetőleg csak közvetlenül felhasználás előtt reszeljük meg, mert úgy érvényesül igazán különleges íze.

Italajánlat:

Száraz fehér- vagy könnyű vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

670 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Spenótos
palacsintatorta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Túrós zöldségtorta

Tésztával töltött
padlizsán

Spenótos-
lazacos gnocchi

Lencsés-
spenótos rizottó

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos-
tojásos rétes

Fasírtmuffin

Spenótos-mozzarellás
tésztasaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: