2017. augusztus 17.
Jácint napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Rizskupola
sárgabarackmártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 2-3 kisujjnyi (bio) citromhéj
  • kisujjnyi fahéj
  • 1 vaníliarúd
  • 150 g kerek szemű rizs
  • 4 zselatinlap (6,5 g)
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1+2 dl tejszín
  • 100 g málna szeder
  • néhány mentalevél
  • A mártáshoz:
  • 400 g érett sárgabarack
  • 80 g kristálycukor
  • 4 ek. citromlé
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A tejet felforraljuk a cukorral, a sóval, a vajjal/margarinnal, a felhasított vaníliarúddal és a belsejéből kikapargatott péppel, a citromhéjjal, valamint a fahéjjal. Beleszórjuk a rizst, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve pépesre-ragacsosra főzzük, végül kidobjuk belőle a vaníliát és a citromhéjat.

2. A zselatint 2-3 percre beáztatjuk bő hideg vízbe, aztán alaposan kinyomkodjuk, és a vaníliás cukorral együtt beleolvasztjuk-keverjük a meleg rizsbe. Hozzáadunk 1 dl felveretlen tejszínt, langyosra hűtjük.

3. Hideg vízzel kiöblítünk 4 db, 2-2,5 dl űrtartalmú, gömbölyded hasú csészét/tálkát. A maradék 2 dl tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a rizsbe, és a csészékbe/tálkába nyomkodjuk. Hagyjuk egészen kihűlni, aztán letakarjuk, és 4 órára hidegre tesszük.

4. A mártáshoz a sárgabarackot félbevágjuk, kimagozzuk, összekeverjük a kristálycukorral és a citromlével. Szelíd tűzön 5 percig főzzük, majd hozzáöntjük a ½ dl vízben elkevert étkezési keményítőt, és 1 percig forraljuk-sűrítjük.

5. Tálalás előtt kistányérokra borítjuk a rizskupolákat. Tetejükre és melléjük locsoljuk-szedjük a barackmártást, végül málnaszemekkel és mentalevelekkel díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

516 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Korhely
lencseleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Hideg
sárgabarackleves

Fahéjas-részeges
madártej

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Sárgabarackos-
meggyes szelet

Hideg
nektarinleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sonkás táska
és stangli

Spárga tojásos
zöld morzsával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: