2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Az olasz, pontosabban a húsban-zöldségben-sajtban és borban bővelkedő, gazdag emiliai konyha egyik alapkelléke a paradicsomos-fűszeres húsragu, amelyet ezúttal nem tésztához vagy rakottashoz használunk, hanem a kedvenc palacsintánkba göngyölünk. Remek, különleges vendégváró!


Fotó: Hemző Károly

Bolognai
palacsintatekercs

Hozzávalók 8 palacsintához:

  • A palacsintához:
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 ek.+1/2 kk. olaj
  • 150 g finomliszt
  • 3 szál nagy levelű petrezselyem
  • A bolognai raguhoz:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 g füstölt, húsos szalonna
  • 1 ek. olaj
  • 400 g darált hús (sertés és marha vegyesen)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 200 g sűrített paradicsom
  • 1 csipet kristálycukor
  • 1/2 kk. szárított oregánó
  • só, bors
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • 4 paradicsom
  • 15-20 szem fekete olívabogyó
  • 1 dús szál bazsalikom

1. A palacsintához  elkeverjük a tejben a tojásokat, 1 csipet sót és 2 ek. olajat, simára összedolgozzuk a liszttel, fél órát pihentetjük. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük.

2. A bolognai raguhoz a hagymát és a fokhagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk, ez utóbbit az olajjal ropogósra sütjük. Morzsásra pirítjuk benne a darált húst, aztán hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, 3 perc múlva a paradicsompürét és a -sűrítményt, a cukrot, az oregánót, ízlés szerint sót, borsot, és félig lefedve 30 percig főzzük.

3. 1/2 kk. olajjal kikent, felforrósított serpenyőben körbeforgatunk 1 kis merőkanál palacsintatésztát, tetejére rendezünk 3-4 petrezselyemlevelet, mindkét oldalát megsütjük (a petrezselymesnek néhány másodperc elég!). Tálra fordítjuk és melegen tartjuk, amíg a többi (legalább 7) palacsintát is megsütjük.

4. Petrezselymes oldalukkal lefelé sorra tányérra terítjük a palacsintákat, megkenjük 1-1 ek. raguval, megszórjuk parmezán sajttal, szorosan feltekerjük, és tűzálló tálra sorakoztatjuk. Tálalás előtt 200 °C-os sütőben néhány perc alatt átforrósítjuk őket. Gerezdekre vagy karikákra vágott paradicsommal, olívabogyókkal és bazsalikommal díszítve mihamarabb tálaljuk. További frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Sok időt takaríthatunk meg, ha egyszerre nagyobb mennyiségű ragut főzünk, majd kisebb adagokban eltesszük a mélyhűtőbe, így legközelebb már csak hagynunk kell felengedni.
– Általában több darált húst „sikerül” vásárolnunk, mint amennyire egy-egy ilyen recepthez szükségünk van, ezért érdemes eleve többet venni, majd 400-500 g-os adagokra osztva eltenni a mélyhűtőbe. Ha nejlontasakba zárva tenyérrel ellapítjuk, gyorsan megfagy, és felhasználás előtt gyorsan fel is enged – ezután persze azonnal meg kell sütni-főzni, hiszen a darált hús különösen kényes, gyorsan romlandó portéka!

Italajánlat:

Könnyű száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

283 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótkrémmel
töltött tojás

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Padlizsántallérok

Sonkás
spárgagratin

Spenótos
palacsintatorta

Pesztós-sonkás
omlettfalatkák

Spárgás
rizottó

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Illatos hússal
töltött cukkini

Gombás pirítós,
avagy bruschetta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: