2017. február 23.
Alfréd napja van

LEVESEK > Krémlevesek

A rendkívül sokaldalú spárgából ezúttal bársonyos krémlevest főzünk,
amelyet a sonkagaluska még finomabbá és különegesebbé tesz, ráadásul
látványnak sem mindennapi. 


Fotó: Hemző Károly

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g zöldspárga
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 liter tyúkhúsleves (2 kockából)
  • 1 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • 3 dl tej
  • 2+1 dl tejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • 150 g főtt sonka
  • 1 tojásfehérje

1. A spárgasípokat megmossuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni!), a fás szárvégeket leválasztjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt felaprítjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk a spárgasípokat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (15-20 perc).

2. Kiemelünk a levesből 8-12 szál spárgát, 4-5 cm hosszan leválasztjuk a fejeket a díszítéshez, a szárakat visszatesszük a levesbe, és botmixerrel az egészet krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a rétes-/rizsliszttel elkevert tejet, 2 percig forraljuk, aztán beledolgozunk 2 dl tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk, melegen tartjuk.

3. A sonkát felkockázzuk, aprítógépbe szórjuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, a maradék 1 dl tejszínt, ízlés szerint sót, és néhény pörgetéssel habbá keverjük. Két egymásba forgatott kiskanállal galuskákat formálunk belőle, és enyhén sós, szelíden gyöngyöző vízben/húslevesben 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, melegen tartjuk.

4. A levest csészékbe/tálkákba szedjük, tetejükre helyezzük a sonkagaluskákat, végül a félretett, kettévágott spárgafejekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Tippek:

– Rétes-/rizsliszt helyett sűríthetjük 120-150 g belefőzött és a spárgával együtt pépesített burgonyával is.
– Ha túl lágy a sonkamassza, 1-2 kk. zsemlemorzsát keverünk hozzá, és 10 percig pihentetjük, hogy megszívja magát, csak ezután főzzük ki.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

393 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Kertifűleves
húsgombóccal

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Paradicsomos-
spárgás saláta

Karfiol-brokkoli
krémleves

Kelbimbós
gesztenyeleves

Tejszínes
cukkinikrémleves

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Spárgamimóza
sajtmártással

Padlizsánkrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: