2018. december 10.
Judit napja van

KÖRETEK > Rizsköretek


Fotó: Hemző Károly

Zöldséges
rizibizi

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g fehér- és zöldspárga vegyesen
  • 300 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g cukkini
  • 2 közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2+2 ek. olaj
  • 250 g hosszú szemű rizs
  • 1 zöldségleveskocka
  • só, bors

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a spárgafélék fejét 3-4 cm hosszúságban leválasztjuk, a sípokat felaprítjuk. A sárgarépát és a hámozatlan cukkinit karikákra, a hagymákat apró kockákra, a petrezselyem leveleit finomra vágjuk.

2. Fémfülű (azaz sütőbe helyezhető) kisebb edényben, a tűzhelylapon felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagyma felét, rádobjuk a rizst, üvegesre pirítjuk (1 perc). Felöntjük 7 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, felforraljuk, aztán lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk.

3. Közben a maradék 2 ek. olajban szőkére pirítjuk a maradék hagymát és az áttört fokhagymát. Beleforgatjuk a sárgarépát, a cukkinit, a felaprózott spárgát és a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), felöntjük 4 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, szelíd tűzön 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a spárgafejeket, további 3-4 perc alatt az egészet puhára pároljuk (ha túl sok a levük, leszűrjük), végül a petrezselyemmel együtt a kész rizshez keverjük. Köretként, egytálételként frissen-forrón tálaljuk.

Fontos:

A köretekhez, rizssalátákhoz tanácsos a szemekre széteső, hosszú szemű, előfőzött rizsféléket használni, amelyeknek kisebb a keményítőtartalmuk, ezért nem ragadnak össze. Vegyük komolyan a csomagoláson javasolt főzési időt, mert ha túlfőzzük, a rizsszemek „kinyílnak”, és rontják az esztétikai hatást. 

Tippek:

Ha egytálételnek szánjuk, a rizshez 1 ek. vajat/margarint és 2-3 ek. reszelt parmezán sajtot vagy 100 g rokfortot/gorgonzolát is kevehetünk.

Változatok:

Hidegen, salátaként is kínálhatjuk – ez esetben (miután a rizs és a zöldségek kihűltek) 3-4 ek. extra vergine olívaolajat keverjünk hozzá. Dúsíthatjuk további felkockázott főtt sonkával, mozzarella sajttal is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

366 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mazsolás répasaláta
cikóriával

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Zöldséges
húsgombócok

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Tavaszi
zöldségfelfújt

Gazdag rizssaláta
tojással

Vadrizses-zöldborsós
töltött paradicsom

Spárgás
tojáslepény

Tavaszi
vegyes saláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: