2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

TORTÁK > Házias torták


Fotó: Elendel

Sült epertorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 750 g eper
  • 200 g lágy vaj/margarin + a formához
  • 150 g+3 ek. (barna) kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 100 g étkezési keményítő
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 200 g finomliszt + a formához
  • 80 g fenyőmag vagy mandulapálcika
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
  • 2 dl tejszín
  • őrölt fahéj vagy kakaópor
  • néhány mentabóbita

1. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeverés 150 °C). Az epret megmossuk, konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet, aztán megtisztítjuk, és a szemek nagyságától függően félbe-, negyedbe vágjuk.

2. Habosra keverjük a vajat/margarint 150 g cukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval és a citromhéjjal (4-5 perc). Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd több részletben az étkezési keményítővel és a sütőporral összeszitált lisztet.

3. A tortafomába szedjük a masszát, tetejét elsimítjuk, megszórjuk az eperrel, a fenyőmaggal/mandulapálcikával és 3 ek. kristálycukorral. Középső  bordamagasságon 45-55 percig sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirulna a teteje, lazán letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával, de át kell sülnie. A formában hagyjuk kihűlni.

4. Tálalás előtt felverjük krémsűrűségűre a tejszínt, mélyebb tálkába szedjük, tetejét megszórjuk fahéjjal vagy kakaóval. A tortát lapos tálra, illetve csinos deszkára csúsztatjuk, mentabóbitákkal díszítjük és tortaszerűen szeletelve, a tejszínkrémmel kínáljuk.

Italajánlat:

Félédes pezsgő vagy desszertbor, illetve kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

325 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Emeletes
szendvicsfalatkák

Spenótos
omlett-tekercs

Cseresznye-egres
tortácskák

Mandulás szív

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos papucs

Szilvás rózsatorta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Tökmagos-
sajtos stangli

Sajtkrémes
mártogató

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: