HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Csirkemell
gazdag körettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 fél csirkemellfilé (600 g)
- 1 ek. görög fűszerkeverék
- 1/2 citrom
- 2+2 ek. (classico) olívaolaj
- 600 g sárgarépa
- 200 g cukkini vagy kígyóuborka
- 2 szál szárzeller vagy 100 g zellergumó
- 1 nagy csokor újhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 dl száraz fehérbor
1. A húst leöblítjük, lecsepegtetjük, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk a citromlével és 2 ek. olajjal, majd letakarjuk, és a hűtőszekrényben 1 (vagy több) órán át pácoljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és nem túl vékonyan felkarikázzuk – ha zellergumóból dolgozunk, azt apróra felkockázzuk.
2. Az újhagymát 10-12 cm-es zöldjével együtt 2-3 cm vastag, rézsútos karikákra vágjuk, és megfonnyasztjuk 2 ek. felforrósított olívaolajban. Rádobjuk a zöldségeket, folyamatosan keverve 3-4 percig pirítjuk, aztán az áttört fokhagymával, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Fedő alatt, saját levükben-gőzükben 12-15 percig, puhára-ropogósra pároljuk.
3. Kiemeljük a pácléből a csirkemelleket, papírkendővel szárazra törölgetjük, majd meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. A páclé tetejéről serpenyőbe öntjük az olajat, felforrósítjuk, beletesszük a csirkemelleket, és mindkét oldalukat megkapatjuk. Alájuk öntjük a maradék páclét és a bort, majd fedő alatt puhára pároljuk (kb. 15 perc). A serpenyőbe csúsztatjuk a párolt zöldséget, átforrósítjuk a pecsenyelében, és azonnal tálaljuk. Petrezselymes burgonya illik hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor
Elkészítési idő:
35 perc
+ 1 óra pácolási idő
Energiatartalom:
310 kcal/adag
Nehézségi fok: