2017. július 27.
Olga napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Tejszínben sült
újkrumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g apró szemű újkrumpli (hámozatlan)
  • só, bors
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál friss majoránna
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. finomliszt
  • 2 tojássárgája

1. Az újkrumplit alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben 8-10 percig, majdnem puhára főzzük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a majoránnát leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk.

2. Az újkrumplit leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, de még melegen meghámozzuk (a nagyobb szemeket félbevágjuk), és a tűzálló tálba terítjük. A tejszínt simára keverjük a liszttel, a tojássárgákkal, az áttört fokhagymával, a majoránnával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal (vagy szerecsedióval). A krumplira öntjük, lazán összekeverjük, és a sütőben pirosra sütjük (30-35 perc).

3. Tálaláskor a félretett majoránnával díszítjük. Köretként vagy egytálételként kínálhatjuk – ez utóbbi esetben 1,2 kg krumpliból készítjük, és a többi hozzávaló mennyiségét is arányosan megemeljük. Nagy tál friss leveles vagy vegyes saláta illik hozzá.

Változatok:

Készíthetjük 2 dl tejjel és 20 g vajjal/margarinnal vagy 200 g tejföllel is, amelyet 1 púpozott kk. finomra vágott, vegyes zöldfűszerrel ízesíthetünk. A lisztet nem tanácsos elhagyni, mert hő hatására a tejtermékekből kicsapódik a víz, és túlságosan leveses lesz az étel.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

263 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Papikné Veress Andrea
2015. 06. 13. 13:10
Elkészítettem, nagyon ízlett a családnak. Köszönöm szépen a receptet. Üdvözlettel: Papikné Veress Andrea

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Gazdag
tavaszi saláta

Francia
zöldséges lecsó

Cukkinis
burgonyagratin

Spárgás
tojáslepény

Spenótos
töltött burgonya

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: