2017. november 25.
Katalin napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Tejszínben sült
újkrumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g apró szemű újkrumpli (hámozatlan)
  • só, bors
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál friss majoránna
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. finomliszt
  • 2 tojássárgája

1. Az újkrumplit alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben 8-10 percig, majdnem puhára főzzük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a majoránnát leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk.

2. Az újkrumplit leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, de még melegen meghámozzuk (a nagyobb szemeket félbevágjuk), és a tűzálló tálba terítjük. A tejszínt simára keverjük a liszttel, a tojássárgákkal, az áttört fokhagymával, a majoránnával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal (vagy szerecsedióval). A krumplira öntjük, lazán összekeverjük, és a sütőben pirosra sütjük (30-35 perc).

3. Tálaláskor a félretett majoránnával díszítjük. Köretként vagy egytálételként kínálhatjuk – ez utóbbi esetben 1,2 kg krumpliból készítjük, és a többi hozzávaló mennyiségét is arányosan megemeljük. Nagy tál friss leveles vagy vegyes saláta illik hozzá.

Változatok:

Készíthetjük 2 dl tejjel és 20 g vajjal/margarinnal vagy 200 g tejföllel is, amelyet 1 púpozott kk. finomra vágott, vegyes zöldfűszerrel ízesíthetünk. A lisztet nem tanácsos elhagyni, mert hő hatására a tejtermékekből kicsapódik a víz, és túlságosan leveses lesz az étel.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

263 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Papikné Veress Andrea
2015. 06. 13. 13:10
Elkészítettem, nagyon ízlett a családnak. Köszönöm szépen a receptet. Üdvözlettel: Papikné Veress Andrea

Hasonló receptek


Cukkinis
burgonyagratin

Gazdag
tavaszi saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Francia hagymás-
sonkás pite

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Spenótos
töltött burgonya

Tonhalas
krumplisaláta

Francia
zöldséges lecsó

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Spárgás
tojáslepény
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: