ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Spárgás
tojáslepény
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g fehér- és zöldspárga vegyesen
- 4 zsenge sárgarépa
- 1 nagy csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- 12 tojás
- 80 g reszelt trappista sajt
- 100 g sűrű joghurt vagy tejföl
- 4-5 szál petrezselyem
- 2 kk. vaj/margarin
1. A fehérspárgát meghámozzuk, és a zöldspárgával együtt alaposan megmossuk (ez utóbbit nem szükséges meghámozni!). Fás szárvégüket levágjuk, a spárgafejeket leválasztjuk és félretesszük, a középső szárrészeket pedig 3-4 cm-es darabokra aprózzuk. A sárgarépát és az újhagymát megtisztítjuk, vékony hasábokra-karikákra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát (jócskán adhatunk hozzá a zöldjéből is) és az áttört fokhagymát, majd rádobjuk a sárgarépát és a felaprózott spárgát. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 10 percig pároljuk, aztán hozzáadjuk a spárgafejeket, és további 4-5 percig pároljuk.
3. A tojásokat egyenként felütjük, mélyebb tálba csúsztatjuk, kissé felverjük. Hozzákeverjük a joghurtot/tejfölt, a finomra vágott petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot, végül a sajtot.
4. Közepes méretű serpenyőben felforrósítunk 1/2 kk. vajat/margarint, beleöntjük a tojáskeverék 1/4 részét, tetejére terítjük a zöldség 1/4-ét, és mérsékelt tűzön éppen csak rezgősre sütjük (4-5 perc). Lapostányérra csúsztatjuk, alufóliával letakarva melegen tartjuk, amíg megsütjük a többi 3 lepényt is, és citromfűbóbitával/petrezselyemmel díszítve mihamarabb tálaljuk.
Megjegyzések:
A tojáslepények, omlettek, rántották voltaképpen frissen-melegen a legfinomabbak, de hidegen is nagyon élvezetesek, így remek uzsonna válhat belőlük: kisebb darabokra vágva két szelet friss kenyér, toast, félbevágott zsemle közé zárjuk, majd fóliába csomagoljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé