2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A lasagne (ejtsd: lázánnye) az olasz konyha egyik jellegzetes tésztaétele, amely friss vagy szárított, kisebb-nagyobb tenyérnyi tésztalapok és tetszés szerinti mártásfélék és sajt rétegezésével a sütőben készül. A száraz lapokat nem kell előre kifőzni, de arra ügyeljünk, hogy elegendő legyen a mártás, hogy sülés közben
a tészta megszívhassa magát és megpuhulhasson.


Fotó: Elendel

Spárgás-sonkás
lasagne

Hozzávalók 6 személyre:

  • 3 köteg zöldspárga (1,5 kg)
  • só, bors
  • 8+2 dl tej
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-1 ágacska friss kakukkfű és oregánó
  • 70 g étkezési keményítő
  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • szerecsendió
  • 1 kisebb, piros húsú paprika
  • 200 g főtt, füstölt sonka vagy tarja
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 8 db friss lasagnelap (150-160 g)
  • néhány koktélparadicsom a díszítéshez

1. A spárgát megmossuk (nem kell meghámozni!), a fás szárvégeket levágjuk, a sípokat enyhén sós vízben 7-8 percig főzzük. Hideg vízbe szedjük, leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. A spárgafejeket leválasztjuk és félbevágjuk (10-12 fél fejet félreteszünk), a szárakat botmixerrel péppé turmixoljuk.

2. 8 dl tejet felforralunk az áttört fokhagymával, valamint a cérnával átkötött kakukkfűvel és oregánóval. A fűszercsokrot eltávolítjuk (nem baj, ha levélkék maradnak a tejben), majd hozzáöntjük a 2 dl hideg tejben eldolgozott étkezési keményítőt, mártás sűrűségűre főzzük (2-3 perc). Beleforgatjuk a spárgapépet és a reszelt sajt felét, sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerencsendióval ízesítjük.

3. A paprikát leöblítjük, csumáját, magjait-ereit eltávolítjuk, és a sonkával/tarjával együtt nagyobb kockákra aprítjuk. Kikenünk vajjal/margarinnal  egy kb. 20x30 cm-es, mélyebb tűzálló tálat. Aljára simítjuk a spárgamártás 1/3-át, hosszanti irányban, szorosan egymás mellé fektetve beterítjük 4 lasagnelappal (nem kell előre megfőzni!), aztán ismét 1/3 rész mártás következik. Megszórjuk a spárgafejekkel, a sonkával és a paprikával, betakarjuk a maradék 4 lasagnelappal, bevonjuk a maradék mártással, végül tetejére rendezzük a félretett fél spárgafejeket, és meghintjük a maradék reszelt sajttal.

4. 200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején (25-30 perc). Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), majd gerezdekre szelt paradicsommal, kakukkfűlevélkékkel vidámítjuk, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk.

Megjegyzések:

Sajnos a spárgasípoknak csak a zsenge részük használható fel az ételhez. A „hulladékot” azonban ne dobjuk ki, enyhén sós-citromos vízben 20-25 percig főzzük, azután szűrjük le, és a főzőlét egyéb levesek készítéséhez használjuk fel – remek ízt kölcsönöz nekik (ráadásul vesetisztító, enyhén vízhajtó hatása is van!).

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

397 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag spárgás
zöldségleves

Spenótos
omlett-tekercs

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Paradicsomos
rakott cukkini

Spenótos-
lazacos gnocchi

Fasírtmuffin

Babos zöldségragu
polentával

Tésztával töltött
padlizsán

Olasz tésztasaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Fokhagymás-csípős
penne rákkal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: