2017. január 18.
Piroska napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták


Fotó: Hemző Károly

Gazdag rizssaláta
tojással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 tojás
  • 1 kis fej főzőhagyma
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 250 g zsenge zöldborsó (100 g tisztított/mélyhűtött)
  • 1 piros húsú paprika
  • 1+4 ek. citromlé
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • 2+6 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 1 szál bazsalikom
  • 1 szál menta

1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük. A hagymaféléket és a zöldségeket megtisztítjuk. A lilahagymát felkarikázzuk, meglocsoljuk 1 ek. citromlével.

2. Felforralunk 6 dl vizet, hozzáadunk 1 kk. sót, a babérlevelet és a félbevágott főzőhagymát. Beleszórjuk a rizst, majd félig lefedve, olykor megkeverve 10 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 15 percig pihentetjük-puffasztjuk (nem emelgetjük a fedőt, mert megszökik a gőz, márpedig a puhuláshoz szükségünk van rá!). Ezután lazán összekeverjük 2 ek. olívaolajjal, és nagyobb tálra terítve hagyjuk kihűlni (a hagymát és babérlevelet eltávolítjuk).

3. A zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) 2 ek. forrásban lévő vízbe szórjuk, fedő alatt 5-8 percig pároljuk, hűlni hagyjuk, leszűrjük. A paprikát felaprózzuk, a zöldfűszereket leöblítjük, leveleiket (néhány bóbita kivételével) finomra vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, gerezdekre szeljük.

4. Az öntethez a maradék 4 ek. citromlét simára keverjük ízlés szerinti sóval, frissen őrölt borssal, majd 6 ek. apránként hozzáadott olívaolajjal. Belecsúsztatjuk a kihűlt rizst és zöldborsót, a lilahagymát levével együtt, a paprikát, a tojás felét és a vágott zöldfűszereket, lazán összekeverjük, csinos tálra halmozzuk. Tetejét a a maradék tojással és zöldfűszer-fűszerbóbitákkal díszítjük. Szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, csak ezután tálaljuk.

Tippek:

– Külön tálkában zöldfűszerekkel (menta legyen benne!) illatosított, joghurtos majonézmártást kínálhatunk hozzá.
– Maradék csirkesülttel, fokhagymával sült rákocskákkal, olajos kagylóval, a tenger gyümölcseivel, is gazdagíthatjuk; a rizst curryvel vagy sáfránnyal, kurkumával is ízesíthetjük.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

360 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
tojássaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Túrós zöldségtorta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Ringlis
töltött tojás

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Mimóza
tojássaláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Spenótkrémmel
töltött tojás

Uborkás-sonkás
rizssaláta

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Karalábé-retek-
alma saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: