2018. október 15.
Teréz napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Kedvelt, rusztikus, kiadós francia tésztadesszert, amelyet elsősorban cseresznyéből szoktak készíteni, ám egyéb gyümölcsökkel (barackfélék, szilva, alma, körte stb.) is finom. Nem túl tartalmas levesek kísérője lehet, az édesszájúak azonban főételként is boldogan bekebelezik. A vaníliamártás nem kötelező tartozéka, de kár volna lemondani róla – kivált, ha a tejet fűszeres vörösborral helyettesítjük.


Fotó: Hemző Károly

Mandulás
cseresznyefelfújt
Eredeti neve: Kirschenmichel (ejtsd: kirsenmisel)

Hozzávalók 6 személyre:

  • 600 g cseresznye
  • 140 g babapiskóta
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 50 g hámozott mandula
  • diónyi+100 g vaj/margarin
  • 1 ek. finomliszt a formához
  • 4 tojás
  • 80+40 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. cseresznyepálinka
  • porcukor a szóráshoz
  • néhány menta- vagy citromfűbóbita

1. A cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A babapiskótákat aprítógépben finom morzsává pörgetjük vagy megdaráljuk. A citromot alaposan megmossuk. A mandulát felaprózzuk. Egy szemrevaló, 2,2-2,5 liter űrtartalmú sütőedényt kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel (a felesleget kirázzuk belőle).

2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd 80 g apránként hozzáadott kristálycukorral tömör habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék 40 g kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a citromhéjat, a mandulát, a fahéjat és a cseresznyepálinkát.

3. Lyukas fakanállal, O betűt formáló, laza mozdulatokkal beleforgatjuk a hab egyharmadát, aztán több részletben, a piskótamorzsával felváltva a maradékot úgy, hogy a morzsát mindig a hab tetejére szórjuk.

4. A masszát a formába simítjuk, sűrűn megszórjuk a cseresznyével, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük (tűpróba!). Kissé hűlni hagyjuk, majd megszórjuk porcukorral, menta-/citromfűbóbitákkal díszítjük, és nagyobb galuskákra bontva kínáljuk. Frissen-langyosan a legfinomabb, de hidegen is élvezetes. Külön tálkában vaníliamártást kínálhatunk hozzá.

A vaníliamártáshoz
1/2 rúd vaníliát felhasítunk, a belsejéből kiemelt péppel és a tokkal 5 dl tejhez adjuk, felforraljuk. Habüstben krémesre (nem habosra!) keverünk 6 tojássárgáját 100 g cukorral, apránként hozzászűrjük a tejet, és folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk. Felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás! Ha csomós volna, szitakanálban áttörjük-leszűrjük. Langymelegen kínáljuk.

Változatok:

Készíthetjük fele-fele mennnyiségű cseresznyéből és meggyből, vagy cseresznyéből és sárga-/őszibarackból is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

460 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Tésztában sült
vagdalt

Ráksaláta
narancskehelyben

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Tatárbifsztek

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Orosz
csirkehússaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: