2018. december 19.
Viola napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Nem minden cukkini- vagy tökvirágból lesz termés, de kiskertünkben járva ne bosszankodjunk emiatt, sőt! A napsárga, törékeny virágok valódi ínyencfalatok – rántva, palacsinta- vagy sörtésztába mártva, olajban kisütve is pompásak, de
túró-, sajt-, gombatöltelékkel párolva is finomak és mutatósak!


Fotó: Hemző Károly

Cukkini- és
virágja torta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 125 g vaj/margarin + diónyi a formához
  • 1 kk. tejföl
  • 1/2 kk. só
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez:
  • 200 g cukkini
  • 4-8 cukkini- vagy tökvirág
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 g bacon vagy füstölt szalonna
  • körömnyi cseresznyepaprika
  • só, bors
  • 2 tojás
  • 1 ek. finomliszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 30 g reszelt parmezán sajt
A
B
C
D
E
F

1. Az omlós tésztához összegyúrjuk a lisztet az elmorzsolt vajjal/margarinnal, a tejföllel, a sóval és a tojássárgájával (aprítógépben néhány pörgetés az egész), majd cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 30 percet pihentetjük.

2. A töltelékhez a cukkinit megmossuk, két végét leválasztjuk, hámozatlanul 1/2 cm-es karikákra szeljük. A virágokat nedves konyharuhával megtöröljük, hosszanti irányban felhasítjuk, bibéjüket (ollóval) kicsípjük (A), szárukat eltávolítjuk. A kétféle hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprózzuk.

3. A szalonnát vékony csíkokra szeljük, megpirítjuk. Zsírjában megfonnyasztjuk a hagymaféléket és a fokhagymát, aztán hozzáadjuk a csípős paprikát és a cukkinit (B), 3-4 percig pirítjuk, hűlni hagyjuk.

4. A parmezán sajtot megreszeljük (C) (a frissen reszelt sajt aromásabb!). Mélyebb tálkában felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet és a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, simára keverjük, végül beleforgatjuk a sajtot.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük. Szegélyét körbevágjuk, ujjheggyel összecsippentjük, alját villával megszurkáljuk (D), és 15 percig elősütjük.

6. A tészta aljára terítjük a párolt cukkinit (E), ráöntjük a tojásos keveréket (F), csillagformán a tetejére rendezzük a cukkinivirágokat, és 180 °C-ra visszakapcsolt sütőben, középső bordamadasságra állított rácson 45-50 percig sütjük (tűpróba). Melegen vagy langyosan tálaljuk, de hidegen (nem behűtve!) is finom. Ha italkorcsolyának szánjuk, 12-16 vékonyabb szeletre vágjuk, és a sütőedényben kínáljuk.

Tippek:

Gazdagíthatjuk 150 g érett márványsajttal is, amelyet azelőtt morzsolunk a cukkini tetejére, mielőtt bevonjuk tojásos keverékkel.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

363 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paprikás-sajtos
cukkininyársak

Toszkán olívás
lapos kenyér

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Gombás-szalonnás-
paradicsomos pizza

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Fasírtmuffin

Túrós zöldségtorta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Csicseriborsó-
mártogató

Erdeigomba-
torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: