2017. október 21.
Orsolya napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Hemző Károly

Zöldborsófőzelék
tojással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 20 g vaj/margarin
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 kk. kristálycukor
  • 4 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 4 tojás

1. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A vajat/margarint felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, aztán felöntjük 1 dl vízzel, (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) rádobjuk a zöldborsót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, puhára pároljuk (kb. 20 perc).

2. Megszórjuk a zöldborsót az ételízesítővel és a cukorral. Eldolgozzuk a rétes-/rizslisztet a tejjel felöntött tejszínben, és folyamatosan keverve a borsóhoz adjuk. Amint sűrűsödni kezd, visszakapcsolunk takarékra, és fedő nélkül 2-3 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt fehér borssal illatosítjuk, végül beleforgatjuk a (néhány bóbita kivételével) finomra vágott petrezselymet.

3. A tojásokat megmossuk, erősen sós, forrásban lévő vízbe merítjük, és pontosan 6 percig, azaz félkeményre főzzük. Hideg vízbe szedjük, 1 perc múlva szűrőkanállal kiemeljük, majd vigyázva, hogy a fehérjék épségben maradjanak, meghámozzuk. Óvatosan kettévágjuk, és azonnal a mélytányérokba szedett főzelék tetejére csúsztatjuk. A félretett petrezselyemmel díszítve mihamarabb tálaljuk.

Tippek:

Feltétként szárnyas fűszerkeverékben előpácolt, kevés olajban hirtelen megsütött csirkemellet, borral sült-párolt pulykafasírtot is kínálhatunk hozzá.

Megjegyzések:

Ez a feltétként kínált tojás csak lágyan jó, ezért tanácsos mihamarabb tálalni. Ha túlfőzzük, illetve túl sokáig csücsül a forró főzelékben, megkeményedik a sárgája, és úgy nem az igazi!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

485 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldborsós
újkrumplisaláta

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Gazdag spárgás
zöldségleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Gazdag rizssaláta
tojással

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Zöldborsós
sárgarépakrémleves

Tavaszi
zöldségfelfújt

Zöldséges
krumplileves

Zöldséges
húsgombócok

Tavaszi
csirkeraguleves

Vadrizses-zöldborsós
töltött paradicsom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: