2017. augusztus 17.
Jácint napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Hemző Károly

Zöldborsófőzelék
tojással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 20 g vaj/margarin
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 kk. kristálycukor
  • 4 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 4 tojás

1. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A vajat/margarint felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, aztán felöntjük 1 dl vízzel, (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) rádobjuk a zöldborsót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, puhára pároljuk (kb. 20 perc).

2. Megszórjuk a zöldborsót az ételízesítővel és a cukorral. Eldolgozzuk a rétes-/rizslisztet a tejjel felöntött tejszínben, és folyamatosan keverve a borsóhoz adjuk. Amint sűrűsödni kezd, visszakapcsolunk takarékra, és fedő nélkül 2-3 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt fehér borssal illatosítjuk, végül beleforgatjuk a (néhány bóbita kivételével) finomra vágott petrezselymet.

3. A tojásokat megmossuk, erősen sós, forrásban lévő vízbe merítjük, és pontosan 6 percig, azaz félkeményre főzzük. Hideg vízbe szedjük, 1 perc múlva szűrőkanállal kiemeljük, majd vigyázva, hogy a fehérjék épségben maradjanak, meghámozzuk. Óvatosan kettévágjuk, és azonnal a mélytányérokba szedett főzelék tetejére csúsztatjuk. A félretett petrezselyemmel díszítve mihamarabb tálaljuk.

Tippek:

Feltétként szárnyas fűszerkeverékben előpácolt, kevés olajban hirtelen megsütött csirkemellet, borral sült-párolt pulykafasírtot is kínálhatunk hozzá.

Megjegyzések:

Ez a feltétként kínált tojás csak lágyan jó, ezért tanácsos mihamarabb tálalni. Ha túlfőzzük, illetve túl sokáig csücsül a forró főzelékben, megkeményedik a sárgája, és úgy nem az igazi!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

485 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Tavaszi
zöldségfelfújt

Zöldséges
krumplileves

Gazdag rizssaláta
tojással

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Tavaszi
csirkeraguleves

Vadrizses-zöldborsós
töltött paradicsom

Zöldséges
húsgombócok

Zöldborsós
sárgarépakrémleves

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Tárkonyos
spárgás zöldségleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: