2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Részeges meggykrém

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 1 üveg kimagozott meggybefőtt (töltőtömeg 350-380 g)
  • 1 (bio)citrom
  • 1 dl száraz, testes vörösbor
  • 2 ek. étkezési keményítő vagy vaniliás pudingpor
  • 80 g kristálycukor
  • 5 ek. cseresznyepálinka
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín
  • 4 menta- vagy citromfűbóbita

1. A meggyet leszűrjük, jól lecsepegtetjük, levét lábaskába öntjük. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, sárga héjából 2-3 ujjnyi vékony csíkot levágunk, maradék héját lereszeljük, fóliába csomagolva félretesszük, levét kinyomjuk, átszűrjük.

2. A vörösborban simára keverjük az étkezési keményítőt/pudingport. A meggylét felforraljuk a cukorral és a citromlével, hozzáadjuk a bort, éppen csak besűrítjük (1 perc). Lazán belekeverjük a meggyet, összeforrósítjuk, végül a pálinkával illatosítjuk.

3. A krémet langyosra hűtjük, kidobjuk belőle a citromhéjat, 4 csinos kehelybe szedjük, hagyjuk kihűlni, aztán lefedjük, és legalább 2 órára behűtjük.

4. Tálalás előtt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt. Lazán beleforgatjuk a reszelt citromhéjat, majd csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a krém tetejére „bodorítjuk”. Menta- vagy citromfűbóbitákkal díszítve kínáljuk. Rolettit, édes ostyát adhatunk hozzá.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a vörösbort rostos meggylével/meggynektárral helyettesítjük, a pálinkát elhagyjuk.

Tippek:

– Tetejét pirított, gyalult mandulával, csokoládéforgáccsal is díszíthetjük: ez utóbbi úgy készül, hogy a csokoládétáblát rövidebb élére állítjuk, és a burgonyahámozót többször végigvezetjük a hosszabbik élén.
– Készíthetjük (500 g) friss kimagozott meggyből is: 200 g cukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük 2 dl testes vörösborral és 1 citrom levével, felforraljuk kétujjnyi citromhéjjal, majd a recept szerint besűrítjük, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

365 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgabarackos-
bogyós vaníliakrém

Almás tejberizs
eperöntettel

Sárgabarackos-
meggyes szelet

Mákos-meggyes
rácsos

Almás-fahéjas
túrókrém grillázzsal

Meggyes fészek

Meggyes
Pavlova-torta

Meggyes
csokoládéhab

Narancsos
borhabkrém

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Fahéjas-részeges
madártej

Gazdag-illatos
töltött csirkecomb
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: