2018. december 19.
Viola napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Bogyós
gyümölcsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 4 kisebb, érett nektarin vagy őszibarack
  • 400 g vegyes bogyós gyümölcs (meggy, cseresznye, egres, ribizli, málna, szeder stb.)
  • 150 g kristálycukor
  • 1dl félszáraz vörösbor
  • kisujnyi fahéj
  • 4 szegfűszeg
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 200 g tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 4 menta- vagy citromfűbóbita

1. A citromot megmossuk, 2 kisujjnyi héjat vékonyan levágunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük. A gyümölcsöket megtisztítjuk-kimagozzuk, 4 kis evőkanálnyit nyersen félreteszünk a díszítéshez.

2. A cukrot felforrósított lábasba szórjuk, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a citromlével, a borral, 6 dl vízzel, és felforraljuk. Beledobjuk a gyümölcsöket, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön éppen csak puhára főzzük (2-3 perc).

3. A pudingport simára eldolgozzuk 2,5 dl hideg vízzel és a tejföllel, majd folyamatosan keverve a leveshez adjuk, és mérsékelt tűzön felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, lefedjük, és legalább 3 órára (még jobb, ha egy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük.

4. Tálaláskor a citromhéjat és a fűszereket kidobjuk. A tejszínt krémkeménységűre felverjük. A levest óvatosan átkeverjük, mélytányérokba vagy erőleveses csészékbe szedjük, tetejét a félretett nyers gyümölccsel, 1-1 nagyobb tejszíngaluskával és citromfű-/mentabóbitával díszítjük.

Tippek:

– Bor és víz helyett készíthetjük 8,5 dl szűrt feketeribizli-/meggylével vagy tejjel is.
– Valódi „kanalas desszert” válik belőle, ha a levest kisebb-mélyebb tálkákba szedjük, és 1-2 gombóc vanília- vagy csokoládéfagylalttal kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

408 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Nyári vegyes
gyümölcsleves

Meggyes
Pavlova-torta

Cseresznyés rétes

Hideg meggyleves

Mákos-meggyes
rácsos

Hideg
eperkrémleves

Hideg
szederkrémleves

Cseresznyés-
nektarinos kocka

Hideg
nektarinleves

Cseresznye-egres
tortácskák

Habos
meggyes szelet

Csirkecomb csípős
nektarinkörettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: