2019. február 15.
Kolos napja van

SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek

Friss erdei gombából a legfinomabb, ennek híján azonban  készíthetjük
400 g barna sampinyon gombával is, amelyet 20-30 g finomra tört, szárított,
vegyes erdei gombával illatosíthatunk, de mélyhűtött változata is finom.


Fotó: Hemző Károly

Zöldséges-gombás
tojáslepény

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g cukkini
  • 1 közepes, piros húsú paprika
  • 1 nagy fej hagyma
  • 200 g barna sampinyon gomba
  • 200 g erdei (pl. róka-, tinóru) gomba
  • 50 g szeletelt bacon vagy húsos szalonna
  • 2 ek. olaj
  • 12 tojás
  • 100 g tejföl
  • só, bors
  • 50 g reszelt edami vagy gouda sajt
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 4 bazsalikombóbita

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombákat lehetőleg ne mossuk meg (könnyen megszívják magukat vízzel!), inkább csak ecsettel vagy durva szövésű konyharuhával dörzsöljük le róluk az avar- és/vagy földmaradványokat. A cukkinit felkarikázzuk, a paprikát karcsú csíkokra, a hagymát finomra, a sampinyon gombát vékony szeletekre vágjuk; az erdei gombát kisebb, hosszanti darabokra tépkedjük.

2. A bacont 4-5 cm-es csíkokra szeljük és megpirítjuk. Kiszedjük a pörcöt a zsiradékból, megfonnyasztjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a cukkinit és a paprikát, 4-5 percig sütjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a kétféle gombát, 4-5 percig pirítjuk, levét elfőzzük, végül hozzáadjuk a cukkini-paprika keveréket.

3. A tojásokat kissé felverjük a tejföllel, ízlés szerint sóval és borssal. Hozzákeverjük a reszelt sajtot és a finomra vágott petrezselymet, majd a zöldség tetejére öntjük, megszórjuk a szalonnapörccel, és egyetlen egyszer megkeverjük. Lassú tűzön addig sütjük, amíg az alja kissé megpirul, de a teteje kocsonyás lágyságú marad. Lapos tálra csúsztatjuk, bazsalikommal díszítjük, és negyedekre szeletelve kínáljuk. Friss kenyér illik hozzá.

Megjegyzések:

Ha finomra tört, szárított erdei gombával ízesítjük, azt a friss gombával egyidejűleg adjuk az ételhez.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

388 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkakrémes
töltött tojás

Mimóza
tojássaláta

Sonkás táska
és stangli

Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótos
omlett-tekercs

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Bécsi
krumplisaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Ringlis
töltött tojás

Padlizsán
tükörtojással

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: