2017. október 17.
Hedvig napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Hemző Károly

Eper-nektarin
gratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • A krémhez:
  • 2+1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 rúd vanília
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 5 tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • Továbbá:
  • 200 g nagy szemű eper
  • 4 nagyobb nektarin
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 20 g mandulapálcika
  • porcukor a szóráshoz
  • néhány citromfű- vagy mentalevél

1. Először a krémet készítjük el: 2 dl tejet és a tejszínt összeforrósítjuk, hozzáadjuk a felhasított vaníliarúdból kikapargatott pépet. A maradék 1 dl hideg tejben elkeverjük az étkezési keményítőt. Habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral, beledolgozzuk a reszelt citromhéjat, a keményítős tejet, végül a tejszínes tejet, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hideg vízfürdőbe állítva majdnem teljesen kihűtjük.

2. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. A gyümölcsöket megmossuk, az eperszemeket megtisztítjuk, a nektarinok magját kiemeljük, valamennyit karcsú gerezdekre szeljük, és átkenjük citromlével.

3. Vajjal/margarinnal kikenünk 4 csinos, 14-16 cm átmérőjű, lapos tűzálló tálkát. Aljukra simítjuk a krémet, csillagszerűen tetejükre rendezzük a nektaringerezdeket, megszórjuk az eperrel és a mandulával, végül egy kevés porcukorral, majd a forró sütőben enyhe pirulásig-puffadásig sütjük (12-15 perc). 1-2 percig pihentetjük (tűzforró!), aztán meghintjük fátyolnyi porcukorral, és citromfű-/mentalevélkékkel díszítve miharamabb tálaljuk, mert gyorsan összeesik! Biztos siker!

Tippek:

A krémet előre elkészíthetjük, gondosan letakarjuk, felhasználásig hidegen tartjuk. Sütés előtt lazán összekeverjük, a tálkákba szedjük-simítjuk, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

391 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-szőlős
sajtsaláta

Tatárbifsztek

Tésztában sült
vagdalt

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Orosz
csirkehússaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos papucs

Tonhalas
krumplisaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: