2017. február 23.
Alfréd napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek

Jó vendégváró, mert a húst akár előző nap is megpárolhatjuk, így tálalás előtt csak sütni-pirítani kell. A muffint is bátran elkészíthetjük előbb, majd néhány perc alatt átforrósítjuk a sütőben vagy a mikróban.


Fotó: Hemző Károly

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg felső pulykacombfilé
  • 1 ek. pulykafűszersó
  • 2 fej friss fokhagyma
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 4-6 szelet bacon
  • 1-2 paradicsom
  • 12 muffinhoz:
  • 150 g zöldborsó (mélyhűtött)
  • 150 g zöldspárga
  • 1 csokor újhagyma
  • 100 g főtt sonka (egyben)
  • 1 ek. olaj
  • só, bors
  • 80 g vaj/margarin
  • 300 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 3 tojás
  • 50 g reszelt parmezán sajt

1. A húst bedörzsöljük a fűszersóval, sütőedénybe tesszük. Mellédobjuk a megmosott, félbevágott fokhagymafejeket, a gerezdekre szelt hagymákat és a rozmaringot, meglocsoljuk az olajjal és a borral. Betakarjuk a baconszeletekkel, és 180° C-os sütőben, fedő alatt puhára pároljuk, majd pirosra sütjük (1 óra+25 perc).

2. A muffinhoz a zöldségeket megtisztítjuk. A spárgasípok fás szárvégét levágjuk, a fejeket 3-4 cm hosszúságban leválasztjuk, a szárakat 1-2 cm-es karikákra, a sonkát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Az újhagymát 8-10 cm zöldjével együtt felaprózzuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) 2-3 perc múlva a spárgát (a fejeket is), 5 percig élénk tűzön pirítjuk, csak a végén sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni.

3. A masszához a vajat/margarint felolvasztjuk, kikenünk vele egy 12 csészés muffinformát. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, hozzáadjuk a tejben elhabart tojásokat, a maradék vajat/margarint, a reszelt sajtot és a párolt zöldséget. Arányosan elosztva a formákba töltjük, majd a pulyka alatti rácson 20 percig, a pulyka fölöttin további 15 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk langyosra hűlni.

4. A pulykasültet felszeleteljük, tálra rendezzük, mellészedjük a pirult szalonnaszeleteket, valamint a vele párolt-sült fokhagymát és hagymát, végül néhány gerezd paradicsommal dísztjük. A zsírtalanított pecsenyelét és a muffint külön kínáljuk hozzá.

Tippek:

Készíthetjük tetszés szerinti zöldségekkel, például spárga helyett csak zöldborsóval vagy zöldborsó-sárgarépa keverékkel, de néhány kanál csemegekukoricával, párolt zellerszárral, zöldbabbal, karalábéval is dúsíthatjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé vagy sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

593 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Dijoni hagymasaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spárgás
tojáslepény

Spenótos pulykarolád

Tejszínben sült
újkrumpli

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal

Francia hagymás-
sonkás pite

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Zöldséges
rizibizi

Zöldborsós-
sonkás muffin

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Zöldséges
húsgombócok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: