2017. november 23.
Kelemen napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek

Jó vendégváró, mert a húst akár előző nap is megpárolhatjuk, így tálalás előtt csak sütni-pirítani kell. A muffint is bátran elkészíthetjük előbb, majd néhány perc alatt átforrósítjuk a sütőben vagy a mikróban.


Fotó: Hemző Károly

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg felső pulykacombfilé
  • 1 ek. pulykafűszersó
  • 2 fej friss fokhagyma
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 4-6 szelet bacon
  • 1-2 paradicsom
  • 12 muffinhoz:
  • 150 g zöldborsó (mélyhűtött)
  • 150 g zöldspárga
  • 1 csokor újhagyma
  • 100 g főtt sonka (egyben)
  • 1 ek. olaj
  • só, bors
  • 80 g vaj/margarin
  • 300 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 3 tojás
  • 50 g reszelt parmezán sajt

1. A húst bedörzsöljük a fűszersóval, sütőedénybe tesszük. Mellédobjuk a megmosott, félbevágott fokhagymafejeket, a gerezdekre szelt hagymákat és a rozmaringot, meglocsoljuk az olajjal és a borral. Betakarjuk a baconszeletekkel, és 180° C-os sütőben, fedő alatt puhára pároljuk, majd pirosra sütjük (1 óra+25 perc).

2. A muffinhoz a zöldségeket megtisztítjuk. A spárgasípok fás szárvégét levágjuk, a fejeket 3-4 cm hosszúságban leválasztjuk, a szárakat 1-2 cm-es karikákra, a sonkát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Az újhagymát 8-10 cm zöldjével együtt felaprózzuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) 2-3 perc múlva a spárgát (a fejeket is), 5 percig élénk tűzön pirítjuk, csak a végén sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni.

3. A masszához a vajat/margarint felolvasztjuk, kikenünk vele egy 12 csészés muffinformát. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, hozzáadjuk a tejben elhabart tojásokat, a maradék vajat/margarint, a reszelt sajtot és a párolt zöldséget. Arányosan elosztva a formákba töltjük, majd a pulyka alatti rácson 20 percig, a pulyka fölöttin további 15 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk langyosra hűlni.

4. A pulykasültet felszeleteljük, tálra rendezzük, mellészedjük a pirult szalonnaszeleteket, valamint a vele párolt-sült fokhagymát és hagymát, végül néhány gerezd paradicsommal dísztjük. A zsírtalanított pecsenyelét és a muffint külön kínáljuk hozzá.

Tippek:

Készíthetjük tetszés szerinti zöldségekkel, például spárga helyett csak zöldborsóval vagy zöldborsó-sárgarépa keverékkel, de néhány kanál csemegekukoricával, párolt zellerszárral, zöldbabbal, karalábéval is dúsíthatjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé vagy sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

593 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldborsós-
sonkás muffin

Zöldfűszeres
muffin

Sajtos-paprikás
muffin

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Francia hagymás-
sonkás pite

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Spárgás
tojáslepény

Zöldséges
krumplileves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos pulykarolád

Rókagombás-
zöldséges muffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: