TÉSZTAÉTELEK > Tésztasaláták

Fotó: Hemző Károly
Tésztasaláta
aszalt paradicsommal
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g gyűszűtészta
- só, bors
- 1-1 piros és sárga húsú paprika
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1/2 citrom leve
- 8 koktélparadicsom
- 3 szál oregánó
- 40 g olajos aszalt paradicsom
- 40 g olajos fekete vagy vörös olívabogyó (kalamata)
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 2 szál petrezselyem
1. A tésztát enyhén sós, bő vízben kifőzzük, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és patyolattiszta konyharuhával letakart, nagyobb tálcára terítve hagyjuk kihűlni.
2. A színes paprikákat megmossuk, megtisztítjuk, elnegyedeljük, alufóliával vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe terítjük, és 200 °C-os sütőben 15 percig sütjük (vagy egészben, folyamatosan forgatva gázláng fölött szinte feketére sütjük). Lehúzzuk a héjukat, hagyjuk kihűlni, majd kisebb kockákra-csíkokra vágjuk, és mélyebb tálba tesszük.
3. A lilahagymát felkarikázzuk, néhány gyűrű kivételével összekeverjük kevés sóval és 1 ek. citromlével. A paradicsomokat gerezdekre, az oreganót (néhány szép levél kivételével) finomra vágjuk. Az aszalt paradicsomot és az olívabogyókat lecsepegtetjük, az aszalt paradicsomot felaprózzuk, az egészet lazán a paprikához keverjük. 2 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, a többit összeforgatjuk a tésztával.
4. Az öntethez a maradék citromlében elkeverünk ízlés szerint sót, néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot, apránként az olívaolajat, és a tésztára locsoljuk. Lefedjük, szobahőmérsékleten 2 órán át érleljük. Tálalás előtt petrezselyemlevelekkel és a félretett finomságokkal díszítjük.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 2 óra érlelési idő
Energiatartalom:
478 kcal/adag
Nehézségi fok: