2017. december 13.
Luca napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

Tudós elmék szerint jó okunk van azt hinni, hogy a mesékben, sőt a Bibliában
is oly sokat emlegetett aranyalma nem egyéb, mint az „örmény szilvának” is becézett, illatos sárgabarack. Minden formájában elbűvölő: nyersen, aszalva, befőttnek, dzsemnek, pálinkának, és persze süteménybe-tortába sütve.


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos-
túrós kocka

Hozzávalók kb. 30 kockához:

  • 1 kg sárgabarack
  • 1 (bio)citrom reszelt héja és leve
  • 1 dl tej
  • 1,5 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 tojás
  • 180 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 500 g krémtehéntúró
  • 40 g darált hámozott mandula
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • néhány ribizlifürt
  • Az élesztős-omlós tésztához:
  • 360 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin
  • 30 g porcukor + a szóráshoz
  • 100 g tejföl
  • 15 g élesztő
  • 1 tojás

1. A barackokat megmossuk, 1 percre lobogva forró, majd hideg vízbe dobjuk, szűrőlapáttal kiemeljük. Héjukat könnyedén lehúzzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és azonnal meglocsoljuk átszűrt citromlével, hogy meg ne barnuljanak.

2. Eldolgozzuk a tejben a pudingport. A tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót, a citromhéjat és a tejszínt összeturmixoljuk, majd a pudingos tejjel együtt a túróhoz adjuk (híg öntetet kapunk).

3. A tésztához elmorzsoljuk a lisztben az apróra felkockázott vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, 1 csipet sót, a tejfölben elkevert élesztőt és tojást, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle. Pihentetés nélkül kb. 25x35-cm-es lapra nyújtjuk, majd egy azonos méretű, sütőpapírral bélelt, peremes tepsibe terítjük, a széleket felmagasítjuk, alját villával megszurkáljuk. Megszórjuk a mandulával összekevert zsemlemorzsával, magházukkal lefelé elrendezzük rajta a barackokat, végül bevonjuk a túrómasszával.

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben másfél órán át sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán sütőpapírostul deszkára emeljük, tetejét megszórjuk porcukorral, ribizlivel díszítjük, és kb. 5x5 cm-es kockákra vágva kínáljuk. Kényeztetésképpen barackmártást adhatunk hozzá.

A barackmártáshoz:
400 g felaprózott sárgabarackot összeforralunk 150 g cukorral és 2 ek. citromlével vagy 1/2 kk. citromsavval, majd 1 csapott ek. hideg vízben/fehérborban feloldott étkezési keményítővel besűrítjük (1 perc), és egy kevés barackpálinkával illatosítjuk. Langymelegen vagy hidegen tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

214 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Toszkán olívás
lapos kenyér

Sonkás táska
és stangli

Krémsajtos-
olívás papucs

Almás párna

Erdeigomba-
torta

Zöldséges rétes

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Avokádókrém
paprikaladikban

Sajtos-sonkás
papucs

Almás túrókocka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: