2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok


Fotó: Hemző Károly

Sárgadinnyeparfé
ribizlis karamellmártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes (kb. 800 g) sárgadinnye
  • 2+2+1 ek. porcukor
  • 3+4 ek. citromlé
  • 1 tojás
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1 dl tejszín
  • 200 g ribizli vagy egyéb piros bogyós gyümölcs (eper, málna,erdei szamóca)
  • 80 g kristálycukor
  • 1 dl félédes fehérbor vagy vermut
  • 1/2 dl dinnyelikőr
  • 1-2 szál citromfű vagy menta

1. A dinnyét megmossuk, félbevágjuk, magjait kivájjuk. Az egyik felét gondosan fóliába csomagoljuk, tálalásig a hűtőbe tesszük. A másik fél dinnye húsát kivájjuk, 250 g-ot turmixkehelybe szórunk, majd 2 ek. porcukorral és 3 ek. átszűrt citromlével finom péppé-krémmé zúzzuk (az esetleg kimaradt gyümölcshúst egyéb módon, például gyümölcssaláta részeként felhasználjuk-elfogyasztjuk).

2. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük 2 ek. porcukorral, és a dinnyepéphez adjuk. A tojásfehérjét előbb félkemény, majd 1 ek. apránként hozzáadott porcukorral fényes-tömör habbá verjük. A tejszínt a vaníliás cukorral ugyancsak kemény habbá verjük, aztán előbb a tojás-, majd a tejszínhabot óvatosan (lyukasfakanállal vagy kézi habverővel) a dinnyekrémbe forgatjuk. 4 db kb. 1,5 dl űrtartalmú, sima oldalfalú puding- vagy felfújtformába simítjuk, és 6 órára betesszük a mélyhűtőbe (legjobb előző nap elkészíteni).

3. Tálalás előtt a ribizlit megmossuk, 4 fürt kivételével leszemezzük. A félretett, jól áthűlt fél sárgadinnyét 4 gerezdre szeljük, héjbölcsőjéből kivágjuk, és vékony, hosszanti szeletekre gyaluljuk. A kristálycukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük 4 ek. citromlével és a borral, de csak addig forraljuk, amíg a cukor felolvad. Belekeverjük a likőrt és a ribizlit, melegen tartjuk.

4. A formákat néhány másodpercre meleg vízbe mártjuk, kisebb méretű lapostányérra borítjuk belőlük a parfét. Köréjük kócosítjuk a dinnyeszeleteket, megöntözzük a ribizlis karamellmártással, és a félretett ribizlifürtökkel, citormfű-/mentalevélkékkel díszítve azonnal tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+6 óra hűlési idő

Energiatartalom:

355 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Nektarinos parféhasáb

Fahéjas-részeges
madártej

Bogyós gyümölcsös-
barackos gratin

Mézeskalácsos parfé

Ribizlis-málnás
túrófagylalt

Sárgabarackos
rakott kalács

Borsos eper
vaníliafagylalttal

Joghurtos
eperparfé

Habcsókos parfétorta

Almás-fahéjas
túrókrém grillázzsal

Részeges meggykrém

Almás tejberizs
eperöntettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: